Trampova administracija: Nećemo zahtevati Asadovo svrgavanje

© AFP 2023 / MIGUEL MEDINAPredsednik Sirije Bašar Asad sa suprugom Asmom na ulici u Parizu
Predsednik Sirije Bašar Asad sa suprugom Asmom na ulici u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
U četvrtak je američki ambasador u UN Niki Hejli izjavila da Vašington više neće insistirati na svrgavanju sirijskog predsednika Bašara el Asada sa vlasti, što predstavlja tektonsku promenu u američkoj spoljnoj politici.
Američki državni sekretar Reks Tilerson i ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu na zajedničkoj konferenciji za medije u Ankari - Sputnik Srbija
Tilerson: Pitanje o Asadu treba da rešava sirijski narod

Ovi komentari označavaju veliko priznanje poraza ovog konkretnog aspekta spoljne politike SAD.

„Naš prioritet više nije da samo sedimo i fokusiramo se na proterivanje Asada“, rekla je Hejlijeva. „Naš prioritet je da zaista vidimo kako ćemo da sredimo stvari, sa kime moramo da radimo da bismo zaista napravili razliku za ljude u Siriji.“

Pitanje da li će Asad ostati na vlasti mučilo je lidere širom sveta. Od januara je na snazi nesiguran prekid vatre kojem su posredovali Moskva, Teheran i Ankara.  

Moskva i Ankara posebno su se pojavili kao garanti prekid vatre, ali u suštini sve zemlje, uključujući i SAD pod Obaminom administracijom, želele su da vide svrgavanje Asada sa vlasti. Čini se da je pitanje sa kojim su se lideri borili da li Asad može, treba ili će ostati na vlasti, sada postalo jasnije.

Dok se SAD bori da održi svoju volju na međunarodnoj sceni, povlačenje podrške Vašingtona protivnicima Asada predstavlja veliki udarac interesima koji su želeli da Asad bude smenjen.

Sirijski vojnici ispred centra Palmire u sirijskoj provinciji Homs - Sputnik Srbija
U Ženevi nije bilo reči o Asadu

Kao odgovor na pitanje o tome da li će političko rešenje u Siriji uključiti ostavku Asada, Hejlijeva je odgovorila u članku objavljenom 30. marta.

„Ovo je jedna od situacija u kojima SAD i Rusija svakako mogu da razgovaraju i kažu: ’Dobro, kako možemo da dođemo do boljeg rešenja ovde?’, ali pitanje Asada ostaje“.

Početkom marta portparol američkog Stejt departmenta Mark Toner rekao je da Asad nije „prihvatljiv lider za čitav sirijski narod“. Svrgavanje Asada bilo je jedan od prvih ciljeva Obamine administracije na Bliskom istoku.  

Tokom posete Ankari, američki državni sekretar Reks Tilerson, takođe je izjavio da će se SAD povući sa svog prethodnog stava.

Status Asada „na duže staze“ „odlučiće sirijski narod“, rekao je Tilerson na konferenciji za novinare sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala