Blokirani putevi ka Leposaviću, EU Prištini: Omogućite Srbima mitinge

© AFP 2023 / ROBERT ATANASOVSKISrbin sa zastavom Srbije na KiM, 17. februara 2008. godine - arhivska fotografija
Srbin sa zastavom Srbije na KiM, 17. februara 2008. godine - arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Pratite nas
EU zahteva od vlasti na Kosovu da svima koji to žele omoguće prisustvo na današnjim mitinzima na severu Kosova, saopštila je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič. Više od 60 autobusa sa pristalicama SNS, koje su se uputile u Leposavić na miting podrške Aleksandru Vučiću, zaustavljeno je jutros na više mesta južno od Ibra.

Više od 60 autobusa sa pristalicama SNS, koje su se uputile u Leposavić na miting podrške kandidatu za predsednika Srbije Aleksandru Vučiću, zaustavljeno je jutros na više mesta južno od Ibra. U mestu Labljane kamenovan je konvoj autobusa sa Srbima iz Kosovskog Pomoravlja. Iz Gračanice je vraćeno 18 autobusa, a pet iz Kline i okolnih sela.

„Primetili smo nastojanja da bi Aleksandar Vulin, ako bi pokušao da dođe na miting, mogao biti priveden“, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.

Aleksandar Vučić u poseti Rusiji - arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Ne idem na KiM, ne dolaze u obzir pritisci i cirkus Prištine

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič je navela da je EU upoznata sa informacijama o blokadama puteva koje sprečavaju građane da danas prisustvuju mitinzima na severu Kosova.

„EU zahteva od nadležnih vlasti na Kosovu da omoguće uslove za sve građane koji to žele da prisustvuju ovim okupljanjima“, naglašava se u saopštenju portparolke Evropske komisije izdatom u Briselu.

Istakla je da EU pažljivo prati dešavanja na severu Kosova, koja su u vezi sa posetama srpskih političara pred predsedničke izbore u Srbiji zakazane za nedelju.

„Pozdravljamo takve posete, organizovane u okvirima dogovora postignutih u dijalogu Istovremeno, žalimo zbog poseta koje su bila planirane u okvirima ovih sporazuma, ali koje se nisu dogodile“, poručila je Maja Kocijančič.

Povodom organizacije izbora za predsednika Srbije na teritoriji Kosova, iz Brisela najavljuju da će OEBS imati mandat da olakša prikupljanje glasova na osnovu prakse koja je uspostavljena tokom prethodnih sličnih dešavanja, a sve u skladu sa odgovarajućim sporazumima postignutim u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala