Bela kuća: Nismo sprečili svedočenje bivšeg državnog tužioca o Rusiji

© Foto : pixabayBela kuća
Bela kuća - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bela kuća nije preduzela nikakve korake kako bi sprečila bivšeg vršioca dužnosti generalnog tužioca SAD Sali Jejts da svedoči o Rusiji i predsedničkim izborima 2016. godine na raspravi u Predstavničkom domu Odbora za obaveštajne službe zakazanoj za utorak, izjavio je portparol Bele kuće Šon Spajser.
Sally Yates - Sputnik Srbija
Tramp otpustio glavnu tužiteljku zemlje

Predsednik Odbora Devin Nuns otkazao je raspravu zakazanu za utorak na kojoj je Jejtsova trebalo da svedoči.

„Bela kuća nije preduzela nikakve mere koje bi sprečile svedočenje Sali Jejts, a Ministarstvo pravde joj je izričito reklo da je neće zaustaviti i potpuno je neodgovorno navesti da to nije tako“, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo pravde u martu je obavestilo Jejtsovu da bi veliki deo njenog potencijalnog svedočenja u Kongresu trebalo da bude zabranjen u okviru koncepta privilegija i izvršne vlasti koji koristi predsednik SAD protiv određene vrste praćenja.

Adam Šif, demokrata i član Odbora, rekao je ranije da sumnja da je Bela kuća doprinela donošenju odluke da se rasprava odloži, kako bi se sprečilo da se Jejtsova pozove na izvršnu privilegiju o komunikacijama koje je imala sa Belom kućom.

Predstavnici medija ispred Trampove kule u Njujorku - Sputnik Srbija
Kongres SAD: Špijuniranje Trampa nije bilo u vezi sa Rusijom

Vašington post“ objavio je da je Bela kuća rekla Jejtsovoj da će veći deo njenog svedočenja biti zabranjen zbog izvršne privilegije, ali je Spajser tu priču nazvao „potpuno netačnom“.

Predsednik SAD Donald Tramp je 31. januara otpustio Jejtsovu zbog odbijanja da sprovede izvršnu naredbu o imigrantima koja je napravljena da zaštiti građane Sjedinjenih Američkih Država.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala