Dva Putinova pitanja za Vučića (foto)

© Sputnik / Olivera IkodinovićSastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina
Sastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je na sastanku sa premijerom Aleksandrom Vučićem da se nada da će se odnosi dveju zemalja pozitivno razvijati. Vučić je nakon sastanka izjavio da je ruski predsednik znao i lično odobrio sve što je vezano za isporuku oklopnih vozila, tenkova i „migova“ i da će uskoro potpisati ukaz o tome.

„Što znači da sve što smo se dogovorili u najkraćem mogućem roku stiže u Srbiju“, istakao je Vučić.

Na molbu da precizira da li je reč o nekoliko dana ili nekoliko nedelja, Vučić je rekao: „Nekoliko dana, ili nekoliko nedelja, ali ne bih govorio o nekoliko meseci“.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i ambasador Rusije Aleksandar Čepurin - Sputnik Srbija
Čepurin: Rusija se ne meša u unutrašnju politiku Srbije

Vučić je objasnio i zašto je, nakon što je već razgovarao sa Putinom, bio pozvan natrag. 

„Predsednik Putin je imao još dva pitanja za mene, a bila su političke prirode“, rekao je srpski premijer.

Na pitanje da li su ta pitanja bila vezana za izbore, Vučić je odgovorio odrično, dodavši da je Putin u uvodnom delu, pred sastanak, „sve nedvosmisleno rekao oko izbora“, a da se „ovo ticalo politike u budućnosti, kako i na koji način da delujemo ubuduće“.

Vučić je takođe naveo da je Putinu izneo poglede Srbije na situaciju u regionu i rekao da su mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju. Ukazao sam i na izazove s kojima smo suočeni i rekao da je za nas značajna podrška Rusije u očuvanju teritorijalno integriteta Srbije ali i svaka druga, ekonomska i politička podrška, dodao je on.

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaSastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina
Sastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina - Sputnik Srbija
Sastanak Aleksandra Vučića i Vladimira Putina

Kada je reč o ekonomskoj saradnji, Vučić je istakao da je sa ruskim liderom razgovarao o dolasku novih ruskih kompanija u Srbiju, ali i o poslovanju NIS-a, RŽD-a jer „NIS je najveći punilac budžeta, a RŽD je kompanija koja na vreme ispunjavala sve svoje obaveze“. 

Bilo je reči i o vojnoj neutralnosti Srbije, a prema rečima srpskog premijera, on je ponovio da Srbija čvrsto stoji na stavu da vojnu neutralnost mora da sačuva „i da je to pitanje i slobode i nezavisnosti našeg slobodarskog naroda“, što je predsednik Putin potpuno podržao.

O pitanju vojne saradnje Vučić je rekao da je Putin znao i lično odobrio sve što je dogovoreno s ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom o isporuci 30 borbenih oklopnih vozila, 30 tenkova T-72 i šest „migova 29“.

Ivica Dačić i Dmitrij Rogozin u Moskvi - Sputnik Srbija
Srbija i Rusija — počinju veliki pregovori o saradnji u svim pravcima

„Posle današnjih razgovora, u najskorijem vremenu očekujem da predsednik potpiše ukaz, što bi značilo da sve što smo dogovorili stiže u Srbiju“, rekao je Vučić i istakao da to očekuje „u najkraćem mogućem roku“.

„Sada ostaju samo tehnički problemi: da li ćete nešto da rasklapate, pa da stavljate u avion, pa će to stići u delovima u Srbiju, ili će jedna zemlja da omogući prelet, što bismo mi više voleli. U svakom slučaju, građani Srbije mogu da budu i kad je o tome reč nešto spokojniji, što je važna i dobra vest“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, razgovarali su i o turizmu i o drugim oblastima razvoja privrede, a dok su se njihovi raniji razgovori svodili na pitanje koliko Srbija duguje za „Petrohemiju“, za „Gasprom“, sada tih razgovora nema jer Srbija ništa ne duguje i Putin je zadovoljan zbog toga.

„Mislim da je predsednik Putin danas želeo da na sebi svojstven način pokaže svima da podržava Srbiju i da želi dobro narodu Srbije“, naveo je Vučić.

Aleksandar Vučić na proslavi Dana oslobodioca otadžbine u Ruskoj ambasadi - Sputnik Srbija
Vučić: Sa Putinom o vojno-tehničkoj saradnji

Prema njegovim rečima, Putin je otvorio i temu remontnog centra za helikoptere.

Vučić je objasnio da kada se pominje remont treba znati da je reč o avionima koji su najbolji na svetu u bliskoj borbi, te da to nisu nikakve krntije, "kako govore oni koji bi samo da kritikuju". 

"To su vrhunski avioni, a kad govorimo o modernizaciji reč je o nabavljanju najmodernijih radarskih sistema, raketa vazduh — vazduh, raketa vazduh — zemlja… To su stvari koje su nama potrebne", rekao je Vučić.     

Na pitanje kako će izgledati kooperacija dve zemlje u vojno-tehničkoj sferi, Vučić je rekao da već postoji saradnja SDPR-a sa ruskim kompanijama i da se ta kooperacija već realizuje kad je reč o haubicama od 155 milimetara.

Dodao je da postoji ideja da se na vozilo „Miloš“ 4x4 stave ruske protivoklopne rakete „kornet“, koje vrede i po 40.000 evra.

Srbija se tržišno ponaša, istakao je Vučić, podsetivši da Rusija više zaradi od prodaje oružja nego od prodaje pšenice.

Srbija, prema rečima Vučića, ima talentovane ljude i odlične inženjere. „Znate šta bi to bilo za ’Momu Stanojlović‘ i sve naše institute!“, primetio je premijer.

Mi-17 - Sputnik Srbija
Rusija u 2017. godini povećava izvoz naoružanja

Vučić je rekao i da je bilo reči o pitanjima regiona te da je Putin želeo da čuje šta Vučić misli o događajima u Makedoniji, Crnoj Gori i BiH.

Kako kaže, najduže su se zadržali na pitanjima sveukupne situacije spoljnog uticaja na region i toga šta su srpski interesi.

Putin je u kratkom obraćanju pre sastanka u četiri oka rekao da „ma kako se razvijala politička situacija, ne sumnja da će se odnosi između naših zemalja razvijati isto ovako pozitivno i u duhu prijateljstva kao i do sada“.

On je izrazio očekivanje da će predstojeći predsednički izbori u Srbiji proteći na najvišem nivou, poželevši uspeh „aktuelnim vlastima“.

Putin je takođe istakao da je situacija u trgovinsko-ekonomskoj sferi zajedničkim naporima promenjena nabolje, makar i neznatno.

„Prošle godine ostvaren je manji porast trgovinske razmene, naporima vaše vlade. Ti rezultati ostvareni su zahvaljujući rastu isporuka iz Srbije u Rusiju. Najveći porast zabeležila je isporuka poljoprivrednih proizvoda, negde oko 40 odsto. Imamo i dobre zajedničke projekte, oni se aktivno razvijaju, pre svega u energetici“, precizirao je Putin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala