Prva žena u istoriji iranskog moto-sporta (foto)

Pratite nasTelegramOdyssey
Benhaz Šafija postala je prva žena motociklista u Iranu. Ona je uspela da izvede skok od 15 metara na specijalnoj stazi u okolini Teherana, a još do pre godinu dana tako nešto bilo je nezamislivo za jednu ženu zbog rigidnih iranskih zakona.

Njena mašta postala je stvarnost kada je profesionalno počela da se bavi motociklizmom. Tako je 27-godišnja Benhaz Šafija postala primer da se odnos prema ženama u Iranu menja.

Predstavnicama ženskog pola omogućeno je da treniraju na odvojenim pistama pre samo godinu dana, a pre tri meseca je otovrena prva staza za žene.

„Ranije je ovaj sport bio zabranjen ženama, ali danas se već mnoge devojke njime profesionalno bave“, govori mlada Iranka dok grli svoj motor „suzuki 250H“.

​Bez obzira na to što su ženske staze odvojene od muških, ova sportiskinja za trenera ima muškarca, i to čuvenog iranskog motociklistu Džavada Zandžanija.

„Sjajno je to što se mnogo devojaka bavi motociklizmom. Već sam 35 godina u ovom sportu i nisam mogao ni da pretpostavim da je on interesantan velikom broju devojaka“, kaže Zandžani.

U Iranu je već održano nekoliko takmičenja za žene, a na jednom je pobedila Banhaz Šafija. Održan i „javni čas“ kom je prisustvovalo 50 devojaka i žena. Na ovaj čas su došle žene iz cele provincije, uključujući i 60-godišnju damu i njenu 20 godina mlađu ćerku.

​Mlada Iranka je prvi put videla ženu na motociklu kada joj je bilo 15 godina u malom selu u blizini Zendžana.

„Bila samo veoma začuđena i baš me je interesovalo da li žene smeju da voze motocikl. Ta žena mi je tada pokazala kako se to radi i meni se to veoma, veoma dopalo“, seća se mlada Iranka.

Prvi motocikl je Benhaz Šafija kupila kada je imala 22 godine, ali je morala da bude veoma pažljiva i da ne privlači pažnju okoline. Ona je trenirala noću, nedaleko od kuće u kojoj je živela, odevena u mušku odeću. Kada su komšije shvatile da je to ona, neki su navijali i bodrili je a drugi osuđivali i otvoreno govorili da je ženi mesto kraj šporeta u kuhinji.

​Vremenom je strast ove devojke za motociklima postala toliko jaka da je ona odlučila da se ovom sportu posveti potpuno profesionalno. Banhaz Šafij je išla u Ministarstvo sporta mnogo puta, sve dok zvanično nije dobila dozvolu da legalno može da trenira.

Uočljiv je trend u Iranu da devojke sve više krče svoj put, pa treniraju karate, atletiku i odbojku.

Bahnaz Šafija se nada da će devojkama uskoro biti dozvoljeno da se na motociklima kreću i po gradu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala