Bivši terorista: BiH pogodno tlo za regrutaciju

Pratite nasTelegramOdyssey
Bivši vodeći član islamističke ekstremističke organizacije „El Muhadžirun“ Adam Din izjavio je da BiH može biti plodno tlo za regrutaciju novih članova terorističkih organizacija, jer se u BiH desio rat, ali i zbog „postojanja militantne selefijske zajednice“.
Mural sa zastavom Islamske države - Sputnik Srbija
Džihadisti prete BiH

„Značajnu ulogu igra i siromaštvo, a kad se svi ti faktori uzmu u obzir, onda je to opasna mešavina koja pruža mogućnost regrutovanja. Ali, ne možemo isključiti bilo koju državu, regrutacija se može događati bilo gde“, rekao je Din u intervjuu za „Dnevni avaz“.

Prema njegovim rečima, ne postoji nijedna država na svetu koja nije potencijalna meta terorističkih napada, jer se terorizam promenio s pojavom Islamske države, a nije dovoljno da neka država ne učestvuje u bombardovanju neke daleke zemlje na Bliskom istoku, pa da bude pošteđena. Kako je ocenio, „na sceni je rat ideologija između Istoka i Zapada“. 

Din, državljanin Velike Britanije, 2003. godine napustio je ekstremističku organizaciju „El Muhadžirun“ i osnovao Fondaciju „Kvilijam“ koja se bavi edukacijom mladih kako da „ne nasedaju na ekstremističku ideologiju“.

On je postao član te ekstremističke organizacije kada je imao 19 godina, ali kako kaže, „tada nije bila nasilna, ali su podržavali džihadiste i imali su kontakte s njima“.

„Bio sam radoznao u vezi s islamom, počeo sam da idem u džamiju, ali nisam osećao povezanost sa tim ljudima. Jednog petka, posle džuma-namaza, kad sam izašao iz džamije, zatekao sam mladića svojih godina koji je delio letke na kojima je pisalo da je obaveza svakog muslimana da se bori za uspostavljanje islamske države“, rekao je Din. On je u toj organizaciji proveo osam godina i za to vreme je u nju doveo više hiljada članova. Govoreći o tome kako se sprovodi regrutacija, Din je kazao da se obično u kampusu na prometno mesto postavi štand s ekstremističkom literaturom i s natpisom koji privlači pažnju prolaznika, tipa „Zapad je zlo“.

„Nakon što se neko zainteresuje počinju razgovori, kojima se procenjuje da li je neko dovoljno zainteresovan. Ako jeste, onda bi se dogovarali i novi sastanci, večere, a išlo bi se njima i kući, kako bi se delovalo na celu porodicu“, rekao je Din. Organizaciju je napustio nakon što je upoznao bivšeg člana „El Muhadžiruna“, koji je bio profesor filozofije i koji mu je otvorio oči i uverio ga da ta organizacija na pogrešan način tumači islam.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala