Ruskinje usred skandala u Italiji

© Angelina NikolauRuskinja posmatra panoramu Moskve
Ruskinja posmatra panoramu Moskve - Sputnik Srbija
Pratite nas
Veliki skandal potresa Italiju posle emisije koja je bila emitovana na državnom kanalu RAI 1 „Subotnji razgovori“, u okviru koje su Ruskinje prikazane kao poželjne supruge za italijanske mladoženje: bespogovorno slušaju muža, praštaju prevaru, od detinjstva su naučene da obavljaju sve kućne poslove i uvek veoma lepo i seksipilno izgledaju.

Direktor RAI 1 i predsednik tog televizijskog kanala se izvinio televizijskim gledaocima, ali je skandal u međuvremenu već poprimio široke razmere, do te mere da se tim povodom oglasila i Laura Boldrini predsednica Donjeg doma Parlamenta Italije, koja je izjavila da je nedopustivo „predstavljanje i poređenje žena sa kućnim ljubimcima“.

Žene - Sputnik Srbija
Koliko dobro poznajete ruske žene?

Kanal je odlučio da nakon te skandalozne emisije konačno ugasi taj program.

Sputnjik se ovim povodom obratio Italijanu Đaniju Bandijeriju, autoru knjige „Lepotica, pametnica. Ruskinjica“ i pitao kako bi on, da je učestvovao u toj emisiji, objasnio činjenicu da se Italijani zaista rado žene Ruskinjama.

„Mnogo puta sam bio u Rusiji i u drugim istočnoevropskim državama i radio sam intervjue sa običnim devojkama, razgovarao sa neznankama koje bih slučajno upoznao, neke od njih su postale moje iskrene prijateljice. Napravio sam vrlo ozbiljno istraživanje i nakon toga objavio dve knjige. Razlozi su uglavnom tipični, ali ne zaboravimo da se radi o dve apsolutno različite situacije. Naime, ruske devojke su još njihove majke vaspitavale da se ponašaju tako da se izdvoje iz mase ostalih devojaka i zavole pristojnog i pažnje vrednog muškarca. Zbog niza raznih okolnosti, Ruskinje nisu morale da se bune i da se odriču svoje ženstvenosti, kao što su to radile Italijanke. Postoji izbor — da se žena koncentriše na lični i karijerni rast ili da bude ženstvena. A nekako su ’krivci‘ za taj izbor ispali muškarci“, objašnjava Bandijeri.

Devojke na izboru za lepotu u Moskvi - Sputnik Srbija
Ruske žene su zahtevnije od drugih

Da li je možda ta emisija posredno više uvredila Italijanke, jer su one ispale manje lepe, vredne i senzualne u odnosu na Ruskinje, koje su pak bile prikazane kao žene lakog morala, željne novca.

„Mogu samo da kažem da je glupost to što je rečeno da su Ruskinje sklone da oproste prevaru partnera. Ne mogu ni u snu da zamislim Ruskinju koju je partner prevario i koja to saznanje mirno prihvata. Baš me zanima koje izvore su koristili producenti i organizatori koji su pripremali tu skandaloznu emisiju“, komentariše Bandijeri i dodaje:

„Što se tiče Italijanki, u svojim knjigama pisao sam u širem kontekstu da one više ne osećaju potrebu da dokazuju svoju ženstvenost. Italijanke su postale više nekako nalik muškarcima i time se one ponose.“

Bandijeri napominje da u svojim knjigama podjednako kritikuje i Ruskinje.

Ruska lepotica - Sputnik Srbija
Zašto Ruskinje toliko žele da se udaju

„Na primer, Ruskinje se iz straha da ne izgube svog partnera, pretvaraju bukvalno u gejšu i ne dovode u pitanje bilo šta što on kaže ili uradi. Agresivna Italijanka takođe nije baš najbolji primer. Moja ideja je da se iz svake kulture uzme ono najbolje i napravi svojevrsni hibrid“, smatra Bandijeri.

Emisija na RAI 1 je izazvala veliki skandal i o njoj svi govore, a Bandijeri podseća da se javnost složila da je bila degutantna.

„Program je izazvao kritiku sa obe strane — i ljutih Ruskinja i ljutih Italijanki. Ima i onih koji od svega toga prave šalu. Mnogo je onih koji su, znajući čime se bavim, pitali zašto ja nisam učestvovao u emisiji. Ali svi se slažu u jednom, a to je da je emisija bila krajnje degutantna, jer su je vodili neprijatni voditelji, koji se ne razumeju u temu uopšte. Umesto da se ljute, Italijanke bih posavetovao da razmisle o svojoj ženstvenosti i u tom smislu da pogledaju put istoka“, smatra on.

Šef RAI 1 i predsednik televizijskog kanala se izvinio za sve što se desilo. Pitanje je da li će nešto slično da se ponovi u budućnosti.

„Otkako znam za sebe, RAI je oduvek bio ispolitizovana televizija, a ova emisija je konkretan primer. RAI je, posle svega što se desilo, počeo da se brani po društvenim mrežama. Oni stalno prave greške, a potom se izvinjavaju. Mislim da će i ubuduće grešiti i raditi ono što im se hoće“, zaključuje Bandijeri.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala