Mosul: Snajperima na džihadiste koji se kriju iza civila

© REUTERS / Goran TomasevicPripadnik Iračkih specijalnih snag u Mosulu, u borbi sa DAEŠ-om
Pripadnik Iračkih specijalnih snag u Mosulu, u borbi sa DAEŠ-om - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iračke snage rasporedile su snajperiste da gađaju džihadiste koji koriste civile kao ljudski štit u Mosulu. U toku je istraga o vazdušnim napadima u kojima je ubijen ogroman broj stanovnika, saopštila je vojska Iraka.

Na stotine hiljada civila još je zarobljeno u Mosulu, između napredujućih snaga Iraka i džihadista DAEŠ-a, koje pokušavaju da poraze.

Žena tokom borbi za Mosul - Sputnik Srbija
Amerika priznala: Ubili smo na desetine civila

Zvaničnici Iraka i očevici saopštili su da su u vazdušnim napadima u proteklih nekoliko dana ubijeni civili u mosulskom kvartu El Džadida, ali da broj žrtava, između desetina i stotina ljudi, ne može da bude potvrđen, prenosi AFP.

„DAEŠ je počeo da koristi civile kao ljudski štit i mi pokušavamo da ih pogodimo snajperima i eliminišemo ih“, rekao je portparol Udružene operativne komande brigadir general Jahja Rasul.

Snage Iraka oslanjaju se na „lako i srednje lako oružje, među kojima su i snajperi, da ubiju članove DAEŠ-a koji su negde među civilima“, rekao je Rasul.

Ipak, kako se navodi, iračke snage takođe su često ispaljivale i projektile iz minobacača i rakete u toku bitke za zauzimanje zapadnog Mosula. Ta oružja predstavljaju mnogo veću opasnost za stanovnike područja koja su zahvaćena borbom.

Kako prenosi agencija, Rasul je optužio DAEŠ da okuplja civile i zatim diže u vazduh vozila sa eksplozivima koja su postavljena u blizini kako bi izgledalo da „iračke snage ubijaju nedužne ljude“.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala