Predsednik Jemena osuđen na smrtnu kaznu zbog izdaje zemlje

© REUTERS / Khaled AbdullahJemen, pripadnice pokreta Huta
Jemen, pripadnice pokreta Huta - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vojni sud u Sani, koji se nalazi pod kontrolom šiitskih pobunjenika Huta koji se bore protiv vladinih snaga u Jemenu, osudio je zbog „izdaje države“ predsednika Abda Raboa Mansura Hadija na smrtnu kaznu, javila je agencija Sinhua.
Jemen - Sputnik Srbija
Jemen: U dva napada poginulo više od 40 ljudi

Sud je proglasio predsednika Hadija „odbeglim“ i osudio šefa države i još šest jemenskih činovnika za „izdaju države“ i „saradnju sa državom-agresorom Saudijskom Arabijom i njenim saveznicima u napadima iz vazduha, s mora, i sa zemlje“ na jemensku teritoriju.

Kako je navela agencija, među „osuđenicima“ su ambasador Jemena u SAD Ahmed Avad ibn Mubarak i bivši šef diplomatije Rijad Jasin. Odluka suda je objavljena uoči druge godišnjice intervencije ratnog vazduhoplovstva koalicije na čelu sa Saudijskom Arabijom protiv Huta u Jemenu.

Kako je saopštila agencija SABA, „milioni Jemenaca su izašli danas na masovni miting na trgu Sabin u centru Sane kako bi obeležili drugu godišnjicu otpora saudijskoj agresiji“.

Jemen, jedna od najsiromašnijih zemalja u arapskom svetu, zapao je duboko u haos kada je koalicija na čelu sa Saudijcima počela vazdušnu kampanju u martu 2015. kako bi potisnula hutske pobunjenike i njihove saveznike koji i dalje drže prestonicu pod kontrolom.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala