Italija: Uskoro povratak Rusije u G8

© AP Photo / Gregorio BorgiaMinistar inostranih poslova Italije Anđelino Alfano
Ministar inostranih poslova Italije Anđelino Alfano - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Italije Anđelino Alfano, koji će sutra posetiti Moskvu, izjavio je za Sputnjik da se nada da će se Rusija uskoro vratiti u format G8.
Bela kuća u Vašingtonu, SAD - Sputnik Srbija
SAD uvele sankcije protiv osam ruskih kompanija

„Važnost dijaloga po temama koje predstavljaju uzajamni interes — to je princip koji dele EU i NATO-u. Smatramo da prostor za sazrevanje ove ideje postoji i unutar forme G7“, rekao je on.

Prema mišljenju italijanskog ministra, nakon samita „velike sedmorke“ koji će se održati 26-27. maja u Taormini na Siciliji, uslediće sastanak na najvišem nivou, ali u formatu G8.

„To je scenario koji zavisi od konstruktivnog pristupa Moskve, usmerenog na saradnju. Verujemo da će Rusija uskoro ponovo postati pouzdani partner, čiji smo konstruktivni doprinos u međunarodnoj areni imali mogućnost da visoko ocenimo u prošlosti“, izjavio je šef italijanske diplomatije.

Petro Porošenko - Sputnik Srbija
Porošenko traži nove sankcije Rusiji

Anđelino je izrazio nadu da će antiruske sankcije u EU uskoro biti ukinute, što će omogućiti razvoj trgovinsko-ekonomskih veza između dve zemlje.

Prema njegovim rečima, sankcije su instrument, a ne cilj same po sebi.

„To znači da one imaju za cilj uspostavljanje pozitivnog dijaloga sa Moskvom, čiji jedan broj političkih odluka ne delimo“, naglasio je šef italijanske diplomatije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala