Avganistanac koji je u ratu oslepeo i postao bogataš

Avganistanac koji je u ratu oslepeo i postao bogataš
Avganistanac koji je u ratu oslepeo i postao bogataš - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Zafar Din ima 48 godina, a njegova životna priča je na prvi pogled sasvim uobičajena za osobu koja živi u državi gde dugo traje rat. Ipak, ne sreće se često čovek koji je, iako je oslepeo u ratu, u međuvremenu razvio svoj biznis, kako bi prehranio porodicu. Potom je postao izuzetno imućan.

Pre otprilike 20 godina, usred rata koji je besneo u Avganistanu, deo gelera je pogodio Zafara Dina i on je ostao bez oka. U pokušaju da povrati vid, junak naše priče je otišao u Iran. Nažalost, lekari nisu uspeli da mu pomognu.

Nakon lečenja u Iranu, Zafar Din se vratio u Avganistan. Otac petoro dece nije očajavao, već je uz mnogo volje odlučio da započne bilo kakav posao. Njegova dva brata su mu pomogla da pređe u sferu trgovine — na velikoj tržnici koja se nalazi u jednom od teško pristupačnih regiona Malestan u provinciji Gazni na zapadu Avganistana. Zafar Din je tamo počeo da radi kao trgovac i danas je veoma bogat čovek.

Din kaže i da je u početku bilo mnogo teže, ali da se u međuvremenu sve nekako sredilo i da mnogo duguje svojim šegrtima.
Din kaže i da je u početku  bilo mnogo teže, ali da se u međuvremenu sve nekako sredilo i da mnogo duguje svojim šegrtima. - Sputnik Srbija
Din kaže i da je u početku bilo mnogo teže, ali da se u međuvremenu sve nekako sredilo i da mnogo duguje svojim šegrtima.

Iako deluje da je jako teško čoveku koji ne vidi da se brzo i lako snalazi sa rezervnim delovima ili uopšte sa nekakvim sitnicama, Zafar Din kaže da on sad već veoma jednostavno može da razlikuje na osnovu dodira da li se radi o japanskim ili pakistanskim delovima.

„Na primer, evo sada u radnji imamo delove za minibus, za terenska vozila, za automobile ’Ford‘, kao i za neka japanska vozila“, objašnjava Din.

Avganistanski slepi trgovac kaže da ima glavnog pomoćnika, a to je njegov bratanac, koji organizuje isporuke i dopremanje robe. Din kaže i da je u početku bilo mnogo teže, ali da se u međuvremenu sve nekako sredilo i da mnogo duguje svojim šegrtima.

„Kada kupac traži nešto, ja svojim pomoćnicima objašnjavam na kojoj se polici to nalazi, mada ponekad i sam uslužujem mušterije“, kaže slepi trgovac i dodaje da svoje pomoćnike i šegrte uvek savetuje da vrlo pažljivo prebroje novac jer su mnogi klijenti skloni prevari.

Otac petoro dece nije očajavao, već je uz mnogo volje odlučio da započne bilo kakav posao.
Otac petoro dece  nije očajavao, već je uz mnogo volje odlučio da započne bilo kakav posao. - Sputnik Srbija
Otac petoro dece nije očajavao, već je uz mnogo volje odlučio da započne bilo kakav posao.

Zafar Din priča kako se desilo da je klijent kupio neke delove za traktor i da se posle nekog vremena vratio i rekao da ga je slepi trgovac prevario. Međutim, Din je prepipao sve delove i osetio da su masni, dok se novi delovi koje oni prodaju pakuju bez dodatog ulja. Tada je Din shvatio da je ova nepoštena mušterija htela da ga prevari, jer je doneo već korišćeni deo. On naglašava da je mnogo onih koji žele da ga obmanu jer je slep. 

Uprkos hendikepu, Zafar Din predstavlja jakog konkurenta, iako to ne želi da prizna jer je skroman. U svom kraju je poznat po svom poštenju i trudu, pa veliki broj vozača kod njega kupuje neophodne delove.

Iako sam Zafar Din tvrdi da je za poslednjih 20 godina otkako je izgubio vid preživeo mnogo toga i lepog i ružnog, ljudi ga generalno uvažavaju. Pored toga što vodi svoju malu prodavnicu, Din se bavi i stočarstvom. Slepi trgovac zaključuje da nije lako i da je život borba.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala