OEBS: Konsultacije o izborima na KiM, još bez rezultata

© AP Photo / Amel EmricGlasanje
Glasanje - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tokom prethodnih nekoliko nedelja misija OEBS-a na Kosovu je obavila niz sastanaka u vezi sa predsedničkim izborima u Srbiji sa svim relevantnim akterima iz Prištine i Beograda, uključujući i Republičku izbornu komisiju (RIK), izjavio je portparol te misije Senad Šabović.

Šabović je rekao da konsultacije u vezi sa sprovođenjem tih izbora na Kosovu i Metohiji još nisu donele zaključne rezultate.

Zastava OEBS-a - Sputnik Srbija
OEBS na Kosovu spreman da organizuje glasanje 2. aprila, pregovori u toku

„RIK je 23. marta usvojila uputstvo za glasanje na KiM. Mislimo da to uputstvo oslikava model koji je sa OEBS-om usaglašen još 2012. godine i sproveden sa manjim modifikacijama 2014. godine i 2016. godine“, rekao je Šabović.

On je napomenuo da je OEBS, sa tehničke strane, spreman za sprovođenje neophodnih radnji, navodeći da će objaviti sve relevantne detalje čim budu poznati.

Šabović je ranije izjavio da Uputstvo o sprovođenju izbora na KiM, koje je usvojila RIK, predviđa rešenja koja garantuju legitimnost, demokratičnost i transparentnost celog procesa.

On je istakao da je to dobar model i jedini način da se ljudima sa pravom glasa na Kosovu obezbedi pristup procesu izbora predsednika Srbije.

„Ne verujemo da bi u suprotnom bilo moguće da ljudi sa Kosova sa pravom glasa ostvare to pravo“, naglasio je Šabović.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala