Lavrov: Teroristi nastoje da osujete sirijske pregovore

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaStafan de Mistura i Sergej Lavrov
Stafan de Mistura i Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pojačana dejstva terorista u Siriji u poslednje vreme se sprovode kako bi osujetila novu rundu sirijskih pregovora zakazanih za sutra u Ženevi, izjavio je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov.
Radnici pripremaju salu za konferenciju o Siriji u Astani - Sputnik Srbija
Treća runda sirijskih pregovora u Astani sredinom marta

On je to rekao nakon susreta sa specijalnim izaslanikom UN za Siriju Stafanom de Misturom, koji je doputovao u jednodnevnu posetu Moskvi.

Lavrov je izrazio nadu da će na ovu rundu pregovora doći svi predstavnici i vlasti i opozicije, kao i da će uspeti da ostvare direktni dijalog koji bi doprineo postizanju realnih rezultata.

Ruski šef diplomatije je istakao da je važno pronaći način da se Kurdi uključe u pregovore, iako je sasvim jasno da se to kosi sa stavom Turske.

Govoreći o nedavnom slučaju kada su sirijske vlasti zabranile De Misturi da poseti Damask, Lavrov je naveo da je to suvereno pravo Sirije, iako je njegovo mišljenje da je dijalog neophodan.

Specijalni izaslanik generalnog sekretara UN za Siriju Stafan de Mistura na pregovorima u Astani - Sputnik Srbija
Sirijske vlasti odbile da prime De Misturu

Lavrov je izrazio nadu da će nacrti novog ustava, koji su sačinjeni na prošlim pregovorima u Astani, pomoći da se ostvari napredak u pregovorima u Ženevi.

Ruski političar se osvrnuo i na nedavni incident na relaciji Sirija–Izrael, rekavši da će Rusija svoj sud donositi isključivo prema konkretnim činjenicama, odnosno na osnovu toga kako Izrael bude realizovao dogovor oko vojne saradnje u Siriji.

„Kada je izraelski premijer Benjamin Netanijahu posetio Moskvu, postignuta je saglasnost da izraelska i ruska vojska sarađuju kada je reč o situaciji u Siriji. Odluke ćemo donositi na osnovu toga kako se taj dogovor sprovodi“, zaključio je Lavrov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala