Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka

Pratite nas
Od četrdesetih godina prošlog veka, vojna avijacija je razvila četiri generacije lovaca na mlazni pogon, a svetske supersile rade na lovcima pete generacije. Nakon SAD, Rusije, Kine, i druge države razvijaju višenamenske lovce sa najnovijom tehnologijom.

Karakteristike neophodne da bi neki avion pripadao petoj generaciji su slaba uočljivost (stelt), precizno autonomno vođeno oružje, visoke performanse leta, napredne funkcije, visoku integraciju opreme i računarskih sistema i sposobnost umrežavanja sa drugim učesnicima i segmentima „pozornice bojišta“, radi postizanja prednosti u situacionoj svesti.

© REUTERS / Toby Melville Lovac F-22 „raptor“, prvi borbeni avion pete generacije, zvanično je uveden u operativnu upotrebu u Ratnom vazduhoplovstvu SAD u decembru 2005. godine.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
1/12
Lovac F-22 „raptor“, prvi borbeni avion pete generacije, zvanično je uveden u operativnu upotrebu u Ratnom vazduhoplovstvu SAD u decembru 2005. godine.
© AFP 2023 / JUNG YEON-JELovac F-22 „raptor“.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
2/12
Lovac F-22 „raptor“.
CC BY-SA 2.0 / Flickr/mashleymorgan / F-35 „lajtning II“, drugi američki mlazni lovac pete generacije, zameniće F-16 u Ratnom vazduhoplovstvu SAD.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
3/12
F-35 „lajtning II“, drugi američki mlazni lovac pete generacije, zameniće F-16 u Ratnom vazduhoplovstvu SAD.
© Flickr / UK Ministry of Defence F-35 „lajtning II“.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
4/12
F-35 „lajtning II“.
© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik RF Vladimir Putin ispred ruskog odgovora na „Raptor“ i naslednik sovjetskog programa iz '90-ih je „Suhoj“ PAK FA, lovac-presretač pod radnom oznakom T-50.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
5/12
Predsednik RF Vladimir Putin ispred ruskog odgovora na „Raptor“ i naslednik sovjetskog programa iz '90-ih je „Suhoj“ PAK FA, lovac-presretač pod radnom oznakom T-50.
© Sputnik / Vladimir Astapkovich / Uđi u bazu fotografijaRuski lovac pete generacije „Suhoj T-50“ prvi probni let imao je 2010. godine, a sada se nalazi u završnoj fazi testiranja. Prema rečima vojnih zvaničnika, 12 aviona će uskoro učestvovati u probnim operacijama, a serijska isporuka počeće nakon 2020. godine.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
6/12
Ruski lovac pete generacije „Suhoj T-50“ prvi probni let imao je 2010. godine, a sada se nalazi u završnoj fazi testiranja. Prema rečima vojnih zvaničnika, 12 aviona će uskoro učestvovati u probnim operacijama, a serijska isporuka počeće nakon 2020. godine.
CC BY-SA 2.0 / Flickr/Anna Zvereva / Prototip MiG-1.44, konstruisan 2000. godine, neće se ponovo vinuti u nebo, ali ostaće jedan korak napred za ruske inženjere. Projekat „Mikojan“ 1.44/1.42 bio je sovjetski odgovor na američki ATF (napredan taktički lovački avion), sa mnogim aspektima lovaca pete generacije. Nakon dva probna leta, od programa se odustalo nakon uvođenja PAK FA.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
7/12
Prototip MiG-1.44, konstruisan 2000. godine, neće se ponovo vinuti u nebo, ali ostaće jedan korak napred za ruske inženjere. Projekat „Mikojan“ 1.44/1.42 bio je sovjetski odgovor na američki ATF (napredan taktički lovački avion), sa mnogim aspektima lovaca pete generacije. Nakon dva probna leta, od programa se odustalo nakon uvođenja PAK FA.
© AP Photo / Li Gang/XinhuaKina takođe radi na konstrukciji mlaznog lovca pete generacije. „Čendu J-20“ je dvomotorni borbeni avion pete generacije. Prvi let imao je 2011, a očekuje se da će biti operativan u periodu između 2017. i 2019. godine.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
8/12
Kina takođe radi na konstrukciji mlaznog lovca pete generacije. „Čendu J-20“ je dvomotorni borbeni avion pete generacije. Prvi let imao je 2011, a očekuje se da će biti operativan u periodu između 2017. i 2019. godine.
© AP Photo / Xinhua, Liu DaweiJoš jedan kineski borbeni avion nevidljiv za radare je J-31. Trenutno su u fazi testiranja dva prototipa. Kao i u slučaju J-20, neki stručnjaci smatraju da se ne radi o avionima pete generacije.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
9/12
Još jedan kineski borbeni avion nevidljiv za radare je J-31. Trenutno su u fazi testiranja dva prototipa. Kao i u slučaju J-20, neki stručnjaci smatraju da se ne radi o avionima pete generacije.
© REUTERS / KyodoLaki lovac Iks-2 „Šinšin“, prethodno nazvan ATD-Iks, u fazi je razvoja u Japanu od 2004. godine, nakon što je Amerika odbila da im proda F-22.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
10/12
Laki lovac Iks-2 „Šinšin“, prethodno nazvan ATD-Iks, u fazi je razvoja u Japanu od 2004. godine, nakon što je Amerika odbila da im proda F-22.
© Foto : Johnxxx9 Pored FGFA, projekta koji razvija u saradnji sa Rusijom, Indija radi na još jednom lovcu pete generacije HAL AMCA. Trenutno su utvrđene samo osnovne tehničke karakteristike letelice.
Fifth Generation: The Most Advanced Fighter Jets of 21st Century - Sputnik Srbija
11/12
Pored FGFA, projekta koji razvija u saradnji sa Rusijom, Indija radi na još jednom lovcu pete generacije HAL AMCA. Trenutno su utvrđene samo osnovne tehničke karakteristike letelice.
© AP Photo / ISNA, Amir PourmandIranski borbeni avion „Kaher 313“ otkriven je 2013. godine. Prema zvaničnim informacijama, poseduje stelt tehnologiju, iako neki stručnjaci sumnjaju da je najnovije dostignuće iranske vojne industrije u skladu sa zahtevima pete generacije mlaznih lovaca.
Peta generacija: Najbolji avioni 21. veka - Sputnik Srbija
12/12
Iranski borbeni avion „Kaher 313“ otkriven je 2013. godine. Prema zvaničnim informacijama, poseduje stelt tehnologiju, iako neki stručnjaci sumnjaju da je najnovije dostignuće iranske vojne industrije u skladu sa zahtevima pete generacije mlaznih lovaca.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala