EBU: Odluka Ukrajine suprotna duhu Evrovizije

© REUTERSNastup na Pesmi Evrovizije
Nastup na Pesmi Evrovizije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska unija javnih servisa (EBU) saopštila je danas da su joj ukrajinske vlasti potvrdile da su izdale zabranu ulaska u zemlju ruskoj umetnici Juliji Samojlovoj, učesnici Evrosonga, i izrazila žaljenje zbog odluke „suprotne duhu Pesme Evrovizije“.

„Moramo da poštujemo lokalno zakonodavstvo zemlje-domaćina, ma koliko bili duboko razočarani odlukom koja je suprotna duhu takmičenja i inkluzivnosti, koja je srž tih vrednosti“, navodi se u saopštenju.

EBU naglašava da će nastaviti dijalog sa ukrajinskim vlastima sa ciljem da obezbedi svim umetnicima mogućnost učešća na 62. Pesmi Evrovizije u Kijevu u maju.

Pevačica Julija Samojlova - Sputnik Srbija
Ukrajina zabranila ulazak ruskoj evrovizijskoj predstavnici

Ukrajina je zabranila nastup ruskih takmičara na Evrosongu, koji će se ove godine održati od 11. do 13. maja u Kijevu, javile su svetske agencije.

Ukrajinske bezbednosne službe su potvrdile da je sve spremno da se zabrani nastup ruske takmičarke Julije Samojlove (27) na predstojećem takmičenju.

Ukrajina je već zabranila ulazak u zemlju predstavnici Rusije, koja svoju državu predstavlja pesmom „Flame is burning“, jer je prekršila ukrajinske pogranične zakone, pošto je održala turneju na Krimu.

Ukrajina je prošle godine pobedila na Evrosongu i tako stekla pravo da bude organizator ovogodišnjeg 62. nadmetanja. Ona je ranije najavila da će zabraniti ulazak u zemlju nekim ruskim pevačima za koje smatraju da su protiv Ukrajine.

Rusija je oštro reagovala na ukrajinsku zabranu.

„Ovo je još jedan skandalozan, ciničan i nehuman čin kijevskih vlasti“, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala