Šta stoji iza Makronove antiruske retorike, ko će ga podržati

© Sputnik / Irina Kalašnikova / Uđi u bazu fotografijaEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bilo je očekivano da Emanuel Makron, nezavisni kandidat na predstojećim predsedničkim izborima u Francuskoj, usvoji sličnu politiku i negativno raspoloženje prema Rusiji kao aktuelni lider Fransoa Oland, izjavio je ruski poslanik Konstantin Kosačov.
Figure Emanuela Makrona, Fransoa Fijona i Marin le Pen u Nici - Sputnik Srbija
Makron ne želi da se druži s Rusijom. Kremlj: Moraće

Ranije danas Makron je rekao da Francuska ne bi trebalo da se približava Rusiji i da joj je potrebno više nezavisnosti u njenoj spoljnoj politici. Portparol Kremlja komentarisao je tu izjavu rekavši da Moskva očekuje da će konsenzus o potrebi za dijalogom sa Rusijom prevladati u Francuskoj.

„Makron, koji je pre samo godinu dana govorio protiv sankcija Rusiji, sada poziva na mnogo oštriji stav prema Rusiji kako bi se razlikovao od svojih protivnika… Najverovatnije je da će Makron, ako bude izabran za predsednika, koristiti neku varijaciju tekuće Olandove politike prema Rusiji“, rekao je predsednik Odbora za spoljne poslove Gornjeg doma Parlamenta Rusije Konstantin Kosačov.

Makron treba da se razlikuje od svojih kolega na izborima, liderke Nacionalnog fronta Marin le Pen i republikanca Fransoa Fijona, koji su spremni da razvijaju odnose sa Rusijom, dodao je on.

„Makronova izjava nije otkrovenje, on je otvoren o svojim atlantskim uverenjima, uprkos tome što pokušava da se postavi kao vansistemski kandidat“, istakao je Kosačov.

Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Makron će Francusku pretvoriti u tvrđavu

Izražavajući stavove protiv Rusije, Makron daje signal evrocentričnim liberalnim snagama sa obe obale Atlantika i nada se njihovoj podršci, naglasio je ruski poslanik.

Oland je proteklih godina više puta izrazio svoj stav protiv ruske politike. Nedavno je rekao da se učešće Rusije u rešavanju međunarodnih sukoba može objasniti težnjom da se proveri sposobnost zapadnih zemalja za borbu i otpor.

Makron je bio na mestu ministra ekonomije tokom Olandovog mandata u periodu od 2014. do 2016. godine.

Prema anketama, Makron je izjednačen sa Le Penovom u prvom krugu predsedničkih izbora, koji će biti održani 23. aprila. Očekuje se da će on lako pobediti liderku Nacionalnog fronta ako oboje uđu u drugi krug koji će biti održan 7. maja.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala