Slučaj „Agrokor“: „Sberbanka“ želi da ojača svoje pozicije u EU

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaSberbank
Sberbank - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sudbina „Agrokora“ i Ivice Todorića u rukama je „Sberbanke“, najveće finansijske grupacije u Rusiji. Govori se o tome da bi Rusi mogli da preuzmu upravljanje, ali ne i vlasništvo nad hrvatskom kompanijom, koja se našla na ivici propasti zbog prezaduženosti i odluke poverilaca da naplate svoje dugove.

Zamenik direktora „Sberbanke“ Maksim Poletajev potvrdio je „Blumbergu“ da će se „Sberbanka“ i drugi glavni kreditori uskoro sastati da bi razmotrili postavljanje svojih ljudi u upravljačka tela hrvatske kompanije.

Poletajev je, međutim, naglasio da „Sberbanka“ ne želi da preuzme kompaniju i da tu mogućnost uopšte ne razmatra.

Sberbanka - Sputnik Srbija
Rusi preuzimaju hrvatski „Agrokor“?

„Smatram da bi bilo veoma neozbiljno otkrivati detalje sporazuma pre nego što je posao završen, i upravo zato predstavnici ’Sberbanke‘ negiraju da planiraju da preuzmu kompaniju. Ništa se ne radi iz altruizma. Davanje kredita u uslovima u kojima se nalazi ’Agrokor‘ je veliki rizik. Znači, ’Sberbanka‘ je sigurna da će na neki način vratiti uloženi novac“, kaže za Sputnjik Bogdan Zvarič, analitičar ruske investicione kompanije „Finam“.

Stručnjak smatra da će „Sberbanka“ obezbediti uslove za normalno funkcionisanje „Agrokora“, a da će nakon toga hrvatsku kompaniju prodati po znatno višoj ceni.

„Ukoliko je pretpostavka da ’Sberbanka‘ planira da preuzme ’Agrokor‘ istinita, to bi bio logičan sled događaja. Prehrambeni proizvodi su jedan od sektora privrede koji će tokom narednih decenija beležiti brzi rast, a na taj način bi ’Sberbanka‘ dodatno diversifikovala svoje aktivnosti. Koliko mi je poznato, trenutno se ’Sberbanka‘ ne bavi ulaganjem u poljoprivredu i sektor prehrambenih proizvoda i podrazumeva se da ’Agrokor‘ ne bi bila osnovna aktiva za ’Sberbanku‘, ali ne isključujem da čelnici banke imaju plan na osnovu kojeg bi kompanija mogla da otplati dugove i da obezbedi uslove za njeno normalno funkcionisanje, a nakon toga bi prodala ovu kompaniju po mnogo većoj ceni. To mi deluje logično“.

Logo Agrokora - Sputnik Srbija
Zbog Todorićevih dugova strepi 10.000 srpskih porodica

Zvarič ocenjuje i da ovim potezima „Sberbanka“ želi da ojača svoje pozicije u EU.

„Mislim da bi za ’Sberbanku‘ mogla da bude bitna činjenica to što se ovde radi o kompaniji čije je sedište u zemlji-članici EU. Ne isključujem mogućnost da na taj način ’Sberbanka‘ želi da ojača svoje pozicije u EU“, zaključio je analitičar.

Inače, očekuje se da će na najavljenom sastanku „Sberbanke“ i drugih kreditora tema razgovora biti tromesečni plan za likvidnost „Agrokora“, a da će on biti odobren već ovih dana.

Poletajev je rekao „Blumbergu“ da kreditori traže kontrolu nad trenutnim operacijama „Agrokora“, kako bi mogli da na vreme reaguju na eventualne promene.

Zamenik direktora „Sberbanke“ je rekao i da pokušava da razume zašto je kompanija sa tako stabilnim rezultatima i rastom u prošlosti došla do ovakve krize likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala probleme sa dobavljačima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala