Ruske divizije na Kurilima — zaštita Rusije

© Sputnik / Vitalij Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistri inostranih poslova i odbrane Rusije Sergej Lavrov i Sergej Šojgu u Tokiju
Ministri inostranih poslova i odbrane Rusije Sergej Lavrov i Sergej Šojgu u Tokiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rspoređivanje divizija na Kurilskim ostrvima vrši se isključivo radi zaštite ruske teritorije i nije usmereno protiv bilo koje države, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na kraju rusko-japanskih konsultacija u formatu „2+2“ u Tokiju.

„Divizija se formira poslednjih šest godina. Ona nije usmere protiv nekog, već isključivo radi zaštite teritorije Rusije“, rekao je Šojgu tokom pres-konferencije.

On je dodao da će Rusija 2017. godine u potpunosti završiti formiranje sistema PVO kako bi zaštitila svoje vazdušne i morske granice.

Ruski ministar odbrane je izjavio da su se Rusija i Japan dogovorili o kontaktima na nivou Generalštabova radi redovne saradnje.

„Radi se o merama za povećanje poverenja, o kontaktima na nivou Generalštabova kako bi se redovno razgovaralo o pitanjima koja se pojavljuju kod nas i kod naših kolega iz Japana“, dodao je Šojgu.

Šef japanske diplomatije Fumio Kisidi je rekao da je ruskoj strani izrazio zabrinutost zbog raspoređivanja raketa i divizija na Kurilima. On se uzdržao od „otkrivanja detalja razgovora“ o ovoj temi.

Ministri inostranih poslova i odbrane Rusije i Japana Sergej Šojgu i Sergej Lavrov, odnosno Fumio Kisidi i Tomomi Inada - Sputnik Srbija
Japanska ministarka protestovala kod Šojgua zbog raketa na Kurilima

„Ali bih želo da kažem sledeće: kako bi se iz korena rešilo ovo pitanje treba na najozbiljniji način razgovarati o zaključivalju mirovnog dogovora, između ostalog i kako bi se ispunila ta odlučnost koju su izrazila dvojica naših rukovodilaca prošle godine“, rekao je Kisidi.    

Za šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, američki sistem PRO, koji se postavlja u Azijsko-pacifičkom regionu je neproporcionalan odgovor na moguće pretnje iz Severne Koreje.

„Skrenuli smo pažnju na ozbiljne rizike koji su povezane raspoređivanjem elemenata globalne protivraketne odbrane SAD u Azijsko-pacifičkom regionu. Dali smo svoje ocene koje pokazuju da ako se govori o borbi protiv pretnji iz Severne Koreje, to stvaranje ovakvog sistema PRO, kao i gomilanje naoružanja, nije proporcionalan odgovor“, rekao je Lavrov na konferenciji.  

Ministri inostranih poslova i odbrane Rusije i Japana Sergej Šojgu i Sergej Lavrov, odnosno Fumio Kisidi i Tomomi Inada - Sputnik Srbija
U usponu odnosi Rusije i Japana

Sergej Šojgu smatra da sporazum sa Japanom o sprečavanju vojnih incidenata nije izgubio važnost i da danas nema smetnji za njegovo potpisivanje.
„O tom pitanju smo prvi put razgovarali 2013. godine i mi smo ga sa punom pažnjom razmatrali“, rekao je Šojgu.

Po njegovim rečima, „nakon toga je došlo do pauze koja ne zavisi od Rusije“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala