Šta su dogovorili Tilerson i Si Đinping

© AP Photo / Thomas PeterSi Đinping i Reks Tilerson
Si Đinping i Reks Tilerson - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poslednjeg dana svoje prve posete Aziji američki državni sekretar Reks Tilerson sastao se u Pekingu sa kineskim predsednikom Si Đinpingom sa kojim se saglasio da će raditi na jačanju odnosa dve zemlje, koji su zategnuti zbog nesuglasica po pitanju Severne Koreje i trgovine.

Sastanak dvojice zvaničnika usledio je samo nekoliko sati nakon što je Pjongjang izveo probu novog raketnog motora u stanici za lansiranje Tongčangri i u vreme kada su u toku pregovori o sastanku Sija i američkog predsednika Donalda Trampa, primećuje AFP.

Radnici slikaju zastavu Severne Koreje na zgradi na Trgu Kim Il Sunga. - Sputnik Srbija
Severna Koreja: Kina igra kako Amerika svira

„SAD se raduju prvom sastanku predsednika Donalda Trampa i njegovog kineskog kolege Si Đinpinga“, istakao je Tilerson u razgovoru sa Sijem i poručio da Tramp svoju komunikaciju sa kineskim predsednikom smatra veoma važnom, preneo je AP.

On je dodao da se američki predsednik raduje prilici da poseti Kinu u budućnosti.

Si je Tilersonu preneo da su Tramp i on uvereni da je potrebno napraviti zajedničke napore kako bi se unapredila kinesko-američka saradnja i da veruju da mogu da obezbede da odnos dve zemlje napreduje na „konstruktivan način u novoj eri“.

Tilerson se tokom posete Kini sastao i sa ministrom spoljnih poslova te zemlje Ji Vangom, koji je ocenio da je imao „iskrene, pragmatične i produktivne“ razgovore sa državnim sekretarom SAD, poručivši da pitanje Severne Koreje mora da bude rešeno mirno i diplomatskim sredstvima.

Kremlj - Sputnik Srbija
Kremlj: Rusiji ne treba Amerika

Ji je naveo da je sa Tilersonom razgovarao o Severnoj Koreji, Tajvanu i bilateralnoj trgovini, prenosi Rojters.

Tilerson je rekao da su američka i kineska strana potvrdile odlučnost da ubede Pjongjang, koji ima brzo napredujući nuklearni program i program balističkih raketa, da treba da izabere bolji put. Američki državni sekretar je kazao da se Ji složio da dve zemlje treba da rade zajedno kako bi ubedile Severnu Koreju da skrene sa sadašnjeg puta.

Tokom azijske turneje, Tilerson je posetio i Japan i Južnu Koreju, gde je poručio da će Vašington prekinuti sa „neuspelim pristupom strateškog strpljenja“ sa Pjongjangom i upozorio da je moguća vojna akcija SAD protiv Severne Koreje.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala