Napad na pariski aerodrom se istražuje kao teroristički

© REUTERS / CHRISTIAN HARTMANNAerodrom u Parizu
Aerodrom u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Izbor ciljeva i informacije o muškarcu koji je napao vojnu patrolu na aerodromu Orli u Parizu omogućavaju da se ovaj incident istražuje kao teroristički napad, izjavio je na konferenciji za novinare glavni tužilac Pariza Fransoa Molens.

„Dva elementa predstavljaju osnovu za to da istragu vodi antiterorističko tužilaštvo. Kao prvo, izbor cilja: napad na vojnike koji su bili zaduženi za bezbednost aerodroma u okviru operacije ’Sentinelle’, odgovara preporukama organizacija džihadista. Kao drugo: znaci radikalizacije zločinca tokom boravka u zatvoru, kao i to što je on, prema rečima vojnika, vikao da deluje u ime Alaha i da će biti žrtava“, rekao je tužilac. 

Molens je ranije saopštio da su tri čoveka uhapšena u okviru istrage o napadu.

Prema njegovim rečima, reč je o napadačevom ocu, njegovom bratu, kao i o rođaku koji je sam došao u policiju. Ranije je saopšteno da su uhapšena dva čoveka. 

Ranije je saopšteno da se muškarac koji je jutros napao vojnike i policajce na aerodromu Orli zvao Zijed B. Policija je pretražila njegov stan u jednom od pariskih naselja.

Agencija Frans pres saopštila je da je napadač, za koga je policija navela da je radikalizovan, bio pod nadzorom suda zbog oružane pljačke i administrativnih prekršaja. 

​U subotu ujutru na severu Pariza trojica policajaca zaustavila su radi provere dokumenata automobil, ali je vozač pucao i ranio jednog od njih, a potom pobegao.

Kasnije je napadač ukrao drugi automobil, dovezao se na aerodrom Orli i napao vojnike zadužene za obezbeđenje. Napadač je ubijen u razmeni vatre s vojnicima. Antiterorističko tužilaštvo pokrenulo je istragu o ova dva incidenta. 

Jedan od napadnutih vojnika je u sastavu antiterorističke jedinice zadužene za obezbeđivanje osetljivih lokacija.

Agencija Rojters, za razliku od AFP-a, prenela je da je ubijeni muškarac pokušao da uzme pušku vojniku.

Televizija BFMTV ranije je saopštila da se na aerodromu nalaze eksperti za ispitivanje eksploziva kako bi utvrdili da li je muškarac eventualno postavio bombu.

Aerodrom je evakuisan ubrzo nakon pucnjave, a putnici su zamoljeni da ne dolaze na aerodrom.

Britanski mediji preneli su tvrdnje putnika na društvenim mrežama da su oteti taoci, ali ta informacija nije potvrđena.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala