Američki kongresmen: Ne znamo kako da odgovorimo na novu vojnu doktrinu Rusije

© AP Photo / Molly RileyPredstavnik iz Masačusetsa u Predstavničkom domu američkog Kongresa Set Multon
Predstavnik iz Masačusetsa u Predstavničkom domu američkog Kongresa Set Multon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Član Predstavničkog doma iz Masačusetsa Set Multon smatra da nova ruska doktrina „eskalacije radi deeskalacije“ može da dovede do nuklearnog rata, prenosi Si-En-En. Ovaj političar kaže da bi Tramp i njegova administracija trebalo da se ozbiljnije odnose prema opasnosti od nuklearnog napada Rusije na američki kontingent u Poljskoj.
Nuklearna bojeva glava - Sputnik Srbija
Pentagon: Modernizacija „nuklearne trijade“ nije trka s Rusijom

Voditeljka programa citirala je ovonedeljne reči kongresmena koje su dospele na naslovne strane svih novina. „Vi ste izjavili ’Zaista bi mogao da počne nuklearni rat sa Vladimirom Putinom‘. Zašto tako mislite?“

Kongresmen je odgovorio: „Zato što Rusija nije samo prekršila sporazum (o eliminisanju raketa srednjeg i kratkog dometa) već je promenila doktrinu. Dugo vremena su se Rusija i SAD pridržavale sporazuma koji je garantovao međusobno odvraćanje: ako nas napadnu svim što imaju, onda ćemo mi kao odgovor uraditi to isto, i stoga je nuklearni rat bio malo verovatan“.

„Ali sada Rusija govori da će težiti ’eskalaciji radi deeskalacije‘. Oni žele da upotrebe nuklearno oružje kako bi smanjili mogućnost napada konvencionalnim oružjem. Mislim da je ovde problem što mi jednostavno nemamo plan kako da na to odgovorimo. Ako Rusija počne da koristi nuklearno oružje protiv naših saveznika u Evropi, mi možemo kao odgovor da upotrebimo naš nuklearni arsenal“, istakao je on.

„Ali šta ako nuklearnim bojevim glavama napadnu američke vojnike, na primer one koji sada održavaju vežbe u Poljskoj? Šta ćemo raditi i koliko brzo će situacija izmaći kontroli? Upravo zato je to tako ozbiljna pretnja, i Trampova administracija treba da se prema njoj odnosi ozbiljno“, zaključio je Multon.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala