Rusija pripremila predlog za Kurile

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaOhotsko more na zapadu Kurilskog ostrva Kunašir
Ohotsko more na zapadu Kurilskog ostrva Kunašir - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je pripremila niz predloga za zajedničke projekte sa Japanom na južnim Kurilskim ostrvima, koji mogu da budu ostvareni samo u okviru ruskog zakonodavstva, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Igor Morgulov u prvoj rundi pregovora o zajedničkim ekonomskim aktivnostima na četiri ruska ostrva.
Kurilska ostrva - Sputnik Srbija
Rusija Japanu: Kurili su ruska teritorija

Ruski predlozi će biti usmereni na ekonomski razvoj ostrva.

Prema njegovim rečima, tokom decembarskog samita u Japanu je potvrđeno da „ne postoji alternativa jačanju rusko-japanske praktične saradnje na unapređenju bilateralnih odnosa i prelasku na novi nivo poverenja i saradnje“.

„Uveren sam da ova postavka u potpunosti ispunjava dugoročne strateške interese i Rusije i Japana“, naglasio je Morgulov. On je dodao da je Rusija spremna za nastavak dijaloga.

Kremlj - Sputnik Srbija
Rusija ne trguje Kurilima

Sa svoje strane, Japan je takođe pripremio predloge za zajedničke privredne aktivnosti na Južnim Kurilima, rekao je na otvaranju sastanka zamenik japanskog ministar spoljnih poslova Takeo Akiba.

On je rekao da bi Japan želeo da „načini korak napred ka zajedničkom cilju“ zaključenja mirovnog sporazuma, uz uslov da ovi aranžmani ne ugrožavaju pravne pozicije nijedne strane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala