Zaharova: Neophodna bliža vojna saradnja sa Amerikom

© Sputnik / Kirill KallinikovPortparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predstavnica Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da će, ukoliko budu potvrđeni podaci o stradanju civila u bombardovanju američke avijacije u okolini sirijskog sela Džina, to biti ozbiljan povod da se razmišlja o bližoj saradnji svih koji učestvuju u borbi protiv međunarodnih terorista u Siriji.
Američki borbeni avioni u Siriji - Sputnik Srbija
SAD proveravaju izveštaje o pogibiji 40 civila u bombardovanju Alepa

Prema mišljenju Zaharove, takva saradnja mogla bi „suštinski da poveća preciznost ciljanja, kao i da doprinese izbegavanju dejstava čija je svrsishodnost u vojnom smislu sumnjiva, pre svega koalicionih bombardovanja brana na reci Eufrat ili objekata za proizvodnju nafte“.

„Partnerima ponovo upućujemo poziv za uspostavljanje ravnopravne saradnje u borbi protiv međunarodnih terorista u Siriji, na osnovu uzajamnog poštovanja i na univerzalnoj međunarodno-pravnoj osnovi“, navela je Zaharova u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Ministarstva inostranih poslova Rusije.

Zaharova je istakla da Moskva ne sumnja u to da je američka vojska tokom bombardovanja okoline sela Džina u sirijskom Idlibu gađala teroriste.

„Za razliku od pojedinih naših protivnika ne nameravamo da u ovom slučaju iznosimo optužbe o ’namernom‘ ubijanju civila i razaranju civilne infrastrukture“, piše u saopštenju.

Vojnici Rusije i Amerike - Sputnik Srbija
Na pomolu rusko-američka antiteroristička koalicija

Navedeno je da je neophodno ustanoviti šta se dogodilo na jugozapadu Džine, koji je konkretno objekat bombardovan i ko su žrtve o kojima govore očevici. 

Centralna komanda SAD, u čijoj zoni odgovornosti je Bliski istok, saopštila je u petak da je američka vojska priznala da je gađala objekat pored džamije u sirijskoj provinciji Alepu i da proverava informacije o pogibiji više od 40 civila. 

Prema navodima Rojtersa, reč je, verovatno, o žrtvama vazdušnog napada na džamiju u selu Džina u okolini grada Atariba. 

Ranije je Centralna komanda SAD saopštila da je likvidirano nekoliko terorista Al Kaide u provinciji Idlibu, ali je potom precizirala da i dalje nisu utvrđene tačne koordinate napada. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala