Tači tvrdi da je Priština talac Beograda

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da je Priština talac Beograda, koji ne dozvoljava srpskim poslanicima u kosovskom parlamentu da glasaju za transformaciju kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage Kosova.

„Jasno je da Srpska lista ne može da glasa, jer im to ne dozvoljava Beograd. Tako smo i mi talac Beograda“, rekao je Tači na predavanju studentima Prištinskog univerziteta.

Hašim Tači i Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Posle fijaska sa „vojskom“ Tači bi da ubije dijalog

Stoga je nemoguće sprovesti transformaciju KSB ustavnim amandmanima, odgovorio je Tači na pitanje o insistiranju međunarodne zajednice na stavu da je to jedini prihvatljiv način.

„Posle izbora 2014. godine stvorena je drugačija realnost. Ovih dana je jasno navedeno da Srpska lista nikad neće glasati za vojsku Kosova“, rekao je Tači, preneli su prištinski mediji.

On je kazao i da su KSB osnovane 2009. godine na osnovu Ahtisarijevog plana, dokumenta koji je „doveo do nezavisnosti Kosova“, a da je pre tri godine pokrenut proces preispitivanja sektora bezbednosti.

Transformacija KSB u oružane snage ustavnim promenama podrazumeva neophodnu dvotrećinsku većinu u parlamentu, a kako je to nemoguće ostvariti, Tači onda tvrdi da Beograd ometa taj proces.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala