Rusi preuzimaju hrvatski „Agrokor“?

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaSberbanka
Sberbanka - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Agrokor“ je sa „Sberbankom“ dogovorio novi kredit, a prva tranša je 60 milona evra. Ali nepoverenje „Sberbanke“ u „Agrokor“ i Ivicu Todorića je toliko da novac zapravo ide delu dobavljača kojima se najviše duguje.

Kako se saznaje, transakcija se obavlja putem posebnog „Escrow“ računa, piše N1.

„Escrow“ račun služi kako bi se osigurale dogovorene finansijske transakcije. Obično postoji nekoliko strana koje su uključene u dogovor o otvaranju ovakvog računa: kupac, prodavac i banka kao posrednik. Ovaj račun garantuje kupcu da će sredstva koja su stavljena na račun biti plaćena nakon ispunjenja svih uslova o kojima su sve strane dogovorile kada su plaćale račun, a račun se otvara isključivo za jednu određenu transakciju i posle se zatvara.

Ovo se može posmatrati kao svojevrsni namenski kredit „Sberbanke“ „Agrokoru“.

Logo Agrokora - Sputnik Srbija
Zbog Todorićevih dugova strepi 10.000 srpskih porodica

Iz poruka koje smo mogli čuti poslednjih dana da cilj nije sačuvati vlasnika, već sistem, te potvrđenih sastanaka Vlade Hrvatske i „Sberbanke“ može se zaključiti da Vlada zastupa one kojima je „Agrokor“ najviše dužan, a ruska banka ne daje novac direktno „Agrokoru“, već sama plaća njegove dugove.

„Sberbanka“ već sad kontroliše „Agrokorove“ finansijske poslove.

Na ovo se može gledati kao na svojevrsno razrešnje Ivice Todorića, a „Sberbanka“ je zainteresovana za preuzimanje nadzora nad restrukturiranjem „Agrokora“.

Agencija „Blumberg“ je već u četvrtak pisala kako je Ivica Todorić tik pred gubitkom nadzora nad kompanijom, pozivajući se na upućene izvore, ali bez službenog komentara iz „Agrokora“ ili njegovog najvećeg kreditora „Sberbanke“ .

 

Sberbank, kažu izvori na koje se poziva Blumberg, traži da Todorić prepusti kontrolu kreditorima za vreme pregovora o restrukturiranju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala