Amerika ne može opstati bez mešanja u tuđe stvari

© Sputnik / Andrey Stenin / Uđi u bazu fotografijaZaoštravanje situacije u Ukrajini, Majdan
Zaoštravanje situacije u Ukrajini, Majdan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka vlada je spremna da podrži skoro svaki tip ideologije ili političke frakcije da bi podstakla destabilizujuće revolucije u inostranstvu, bez obzira da li su orijentisane desno ili levo, izjavio je za „Sputnjik“ bivši zvaničnik američke vojske Tod Pirs.
Američki senat - Sputnik Srbija
Američki senatori stopirali projekat „Velike Albanije“

Grupa američkih senatora predvođena Majkom Lijem pozvala je državnog sekretara Reks Tilersona, u pismu objavljenom u utorak, da odmah istraži kako se sredstva američkih fondova koriste za mešanje u stranačku politiku drugih zemalja. U pismu se navodi da je jedna od grupa umešanih u takve aktivnosti i Fond za otvoreno društvo (FOD) koje finansira Ju-Es-Ejd, a podržava Džordž Soroš.

„Mešanje SAD u izbore stranih zemalja? To je politika SAD“, izjavio je Pirs.

Pirs je istakao da podrška SAD u destabilizujućim revolucijama nije ograničena samo na podržavanje levičarskih političkih pokreta, kao što američki senatori tvrde u svom pismu. On je skrenuo pažnju na grupe neonacista koje su postale istaknute tokom i nakon majdanske revolucije u Ukrajini u maju 2014.

Pirs je rekao da je FOD upotrebljen kao sredstvo politike za podsticanje takvih revolucija u ime demokratije i ljudskih prava. On je ukazao na niz takozvanih „obojenih“ revolucija koje su se dogodile sa jasnom američkom podrškom i ohrabrenjem u zemljama kao što su Tadžikistan, Gruzija i Ukrajina.

Barak Obama - Sputnik Srbija
Senat traži istragu o mešanju Obame u izbore na Balkanu

Pirs takođe smatra da su ambiciozne grupe, koje žele da preuzmu vlast u zemljama širom sveta, naučile kako da koriste svoje finansijske resurse za kupovinu naklonjenih uticajnih pristalica među američkim političarima i poslanicima kako bi oni podržali njihove napore u rušenju vlada i preuzimanju vlasti za sebe.

U pismu se takođe navodi da su sredstva koja su distribuirana putem programa Ju-Es-Ejd u Albaniji i Makedoniji korišćena za uplitanje u stranačku politiku.

U sredu je zvaničnik Stejt departmenta rekao za „Sputnjik“ da je ova institucija primila pismo, ali je uobičajena praksa da se ne objavljuje sadržaj kongresne prepiske.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala