Ruski migovi u Srbiji posle Putinovog ukaza

© Sputnik / Jevgenij Bijatov / Uđi u bazu fotografijaMiG-29
MiG-29 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pomoćnik ministra odbrane Srbije Nenad Miloradović izjavio je da se još se ne zna kada će u Srbiju stići avioni MiG 29 iz Rusije i da li će to biti u martu kako je ranije planirano, rekavši da će tačan datum biti poznat tek nakon ukaza predsednika Rusije Vladimira Putina i tehničkih usaglašavanja.

„Stručne službe dve strane i nadležni organi intenzivno rade na realizaciji projekta. Razmišlja se o tome da jedan od šest doniranih ’migova 29‘ bude remontovan u Rusiji, iz tehničkih razloga, za potreban nivo radova na tom avionu“, rekao je Miloradović za Radio „Slobodnu Evropu“.

Takmičenje vojnih pilota 2015 u Rusiji, MiG 29 - Sputnik Srbija
Ruski migovi stižu do aprila

Prema njegovim rečima, stručne službe koje su na tehničkom nivou uključene u taj posao usaglašavaju detalje koji se tiču organizacije transporta.

Miloradović je naglasio da „avioni iz Rusije uskoro stižu i tu nema nikakvih odlaganja“ i dodao da „postoji više opcija za dolazak ’migova‘, ali trenutno je najverovatnije da će biti rastavljeni u Ruskoj Federaciji i dopremljeni transportnim avionima“.

„A koliko njih, pet ili svih šest, zavisi od toga da li taj jedan MiG 29 dolazi ili ipak ostaje tamo na remontu, nakon čega bi bio naknadno isporučen. Planirano je da oni budu remontovani u Vazduhoplovnom zavodu ’Moma Stanojlović‘ u Batajnici, od strane zajedničkog tima ruskih i srpskih stručnjaka, a osim remonta oni će obavljati i sve dalje programom planirane radove“, naveo je Miloradović.

On kaže da se za sada ne zna kako će izgledati transport, da li će doći i neko od ruskih zvaničnika i da li će eventualno biti i svečanog dočeka.

„Sada imamo preče stvari da razmotrimo i usaglasimo. U svakom slučaju, to će biti propraćeno na odgovarajući način. Iz Rusije dolazi tim koji će avione istovariti i pripremiti za dalje radove na aerodromu u Batajnici. Onda će doći odgovarajući timovi stručnjaka iz dve ruske firme koji će prvo izvršiti pripremu u samom zavodu ’Moma Stanojlović‘, a zatim će raditi na remontu i produžavanju životnog veka tih aviona“, rekao je Miloradović.

Plan je da se prva faza projekta, ulazak „migova 29“ iz Rusije u operativnu upotrebu, sukcesivno sprovede u roku od devet do 12 meseci.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala