DNR i LNR pod potpunom blokadom Kijeva

© Sputnik / Sergej Averin / Uđi u bazu fotografijaDonjeck
Donjeck - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine u potpunosti je obustavio čitav saobraćaj prema teritoriji Donbasa koja se ne nalazi pod kontrolom Kijeva, saopštio je sekretar SNBO Aleksandar Turčinov na sednici resora posvećenoj sankcijama prema ukrajinskoj filijali Sberbanke.
Šef DNR Aleksandar Zaharčenko - Sputnik Srbija
Zaharčenko o blokadi Donbasa: To je unutrašnja borba za vlast u Kijevu

Prema rečima Turčinova, odluka koju je predložio predsednik države Petro Porošenko je doneta zato što su ukrajinska preduzeća u Donbasu navodno bila oteta, kao i zbog situacije sa blokadom regiona, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu SNBO.

Turčinov je naveo da će zabrana važiti „do realizacije tačaka 1 i 2 (prekida vatre i povlačenja teškog naoružanja) Minskog sporazuma od 12. februara 2015. godine, kao i do povratka otetih preduzeća pod ukrajinsku jurisdikciju“.

On je naglasio da će Ukrajina zatvoriti sve drumske i železničke puteve 15. marta do 14 sati.

Sa svoje strane, lider DNR Aleksandar Zaharčenko izjavio je da samoproglašena Donjecka Narodna Republika ne namerava da ukine zabranu izvoza proizvoda i sirovina na teritorije pod kontrolom Kijeva sve dok Ukrajina ne ispuni Minski sporazum.

Ranije je u DNR i LNR uvedena spoljnja uprava u preduzećima koja se nalaze pod ukrajinskom jurisdikcijom zbog blokade koju su pokrenuli ukrajinski ekstremisti.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala