Mosul: Borba za most na Tigru

© AFP 2023 / AHMAD AL-RUBAYEŠiitski borci na području južno od Mosula, Irak
Šiitski borci na području južno od Mosula, Irak - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iračke trupe bore se danas sa pripadnicima DAEŠ-a za kontrolu nad mostom iznad reke Tigar u Mosulu, dok civili izlaze iz oslobođenih zapadnih četvrti tog grada, prehlađeni, mokri i gladni, ali sa olakšanjem jer više nisu pod kontrolom ekstremista.

Napredovanje jedinica iračkog Ministarstva unutrašnjih poslova za brzo reagovanje juče je usporila kiša, ali su se žestoke borbe nastavile danas, prenosi Rojters.

Iračka vojska tokom operacije za oslobađanje Mosula - Sputnik Srbija
DAEŠ protiv iračke vojske u Mosulu koristi hemijsko oružje

Vladine snage su ušle i u oblast zapadnog Mosula, poslednjeg uporišta DAEŠ-a u tom gradu koji ekstremisti smatraju prestonicom svog samoproglašenog kalifata.

Iračke trupe prišle su na oko stotinak metara od mosta, ali ih je usporila snajperska vatra naoružanih ekstremista sa visokih zgrada, rekao je britanskoj agenciji predstavnik za medije iračkih jedinica za brzo reagovanje. Iračke trupe očekuju da će do kraja dana preuzeti kontrolu nad mostom i okolnom oblašću.

„Zauzimanje mosta pomoći će da se dodatno stegne omča oko vrata borcima DAEŠ-a koji se nalaze unutar Starog grada“, rekao je njihov portparol.

Zauzimanje tog mosta značiće da iračke snage kontrolišu tri od pet mostova preko Tigra, zaključuje Rojters.

Od početka ofanzive u oktobru 2016, iračke snage su uz podršku koalicije na čelu sa SAD povratile istočni Mosul i oko 30 odsto zapadnog dela grada iz ruku ekstremista, koji su brojčano slabiji, ali žestoko brane svoje poslednje uporište u Iraku.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala