Delegacija Rusije: U Astani se razmatra i pitanje ustava

© SputnikPriprema za međusirijske pregovore u Astani
Priprema za međusirijske pregovore u Astani - Sputnik Srbija
Pratite nas
Delegacija Rusije je na sastanku u Astani, između ostalog, razgovarala i o pitanjima koja se odnose na novi sirijski ustav, rekao je novinarima šef delegacije, specijalni predstavnik predsednika Rusije Aleksandar Lavrentjev.
Pogled na hotel Riksos u Astani gde se održavaju međusirijski pregovori - Sputnik Srbija
U Astani počela treća runda pregovora o Siriji

„Takođe se razgovara o pitanjima koja se odnose na novi ustav Sirije. To su zasad detalji. Ova pitanja će se rešavati u Ženevi. Ima mnogo pitanja vezanih za pitanja političke prirode, koja će takođe biti razmatrana tokom naših konsultacija… Bio je interesantan sastanak sa delegacijom Ujedinjenih nacija“, rekao je Lavrentjev.

Situacija sa delegacijom sirijske opozicije koja nije došla na razgovore u Astani je za žaljenje, dodao je on.

„Sirijska delegacija je došla, svaka im čast, treba im odati priznanje u tom pogledu. To što je zasad pod znakom pitanja dolazak delegacije sirijske opozicije, možemo samo izraziti žaljenje. Ali činjenica je da to ne ide u korist sirijskoj opoziciji“, rekao je Lavrentjev.

Šef delegacije Damaska na međusirijskim pregovorima Bašar Džafari - Sputnik Srbija
Damask želi uspeh „Astane 3“, bez obzira na odsustvo opozicije

Predstavnici oružane opozicije izjavili su da delegacija neće učestvovati u trećoj rundi pregovora u Astani 14. i 15.

Učesnici Astane pokušavaju da pomognu specijalnom izaslaniku UN za Siriju u Ženevi

Učesnici pregovora o Siriji u Astani pokušavaju da olakšaju zadatak specijalnom izaslaniku UN za Siriju Stafanu de Misturi za održavanje pregovora u Ženevi, izjavio je šef ruske delegacije na pregovorima u Astani.

„Ovde pokušavamo da olakšamo zadatak Stafanu de Misturi, da dovedemo do uzajamnog razumevanja i obezbedimo međusirijske pregovore. Ukoliko to bude imalo koristi, a verujemo da će imati koristi za Ženevski proces, procesi u Astani i Ženevi će se međusobno dopunjavati“, istakao je Lavrentjev.

U glavnom gradu Kazahstana 14. i 15. marta se održavaju pregovori o rešavanju situacije u Siriji, gde od marta 2011. godine traje oružani sukob.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala