Turska kampanja nema šta da traži u Nemačkoj

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZGerman Interior Minister Thomas de Maiziere gives a press conference on September 13, 2016 in Berlin
German Interior Minister Thomas de Maiziere gives a press conference on September 13, 2016 in Berlin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Nemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer izjavio je danas da je bio protiv toga da turski ministri održavaju političke skupove u toj zemlji i ukazao da postoje legalni načini da se takve kampanje zaustave.

„Turska kampanja nema šta da traži u Nemačkoj. Snažno se protivim takvim skupovima“, rekao je on za televiziju ARD, prenosi AFP.

De Mezijer je kazao da je pitanje da li će se nametnuti i trajna zabrana ulaska u zemlju, što zahteva pažljivo razmatranje.

Ministar finansija Volfgang Šojble - Sputnik Srbija
Nemačka: Samo želimo da se Turska dozove pameti

„Postoje ograničenja, jasna ograničenja. Na primer u krivičnom zakonu. Neko ko vređa i zlonamerno osuđuje Nemačku ili njen Ustav čini kriminalno delo. To bi barem trebalo da bude granica“, rekao je on.

Zvanična Ankara je u sporu sa nekoliko evropskih zemalja koje su tražile od turskih ministara da prekinu skupove uoči referenduma o ustavnim promenama, koji će se održati u aprilu u Turskoj.

Sukob Turske sa evropskim zemljama eskalirao je krajem prethodne nedelje, kada je Holandija zabranila turskim ministrima da održavaju takve skupove.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je odluku nemačkih vlasti da zabrane održavanje političkih skupova turskim ministrima nazvao „nacističkim praksama“.

Erdoganovu izjavu su osudili ministri u nemačkoj Vladi, sa kancelarkom Angelom Merkel na čelu.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala