Fijon o optužbama: Sutra majice, a onda, zašto ne bi, i donji veš

© AFP 2023 / JOEL SAGET Bivši francuski premijer Fransoa Fijon
Bivši francuski premijer Fransoa Fijon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednički kandidat desnice Fransoa Fijon izjavio je danas da izveštaji novinara o bogatom prijatelju koji mu je kupovao skupa odela vredna na hiljade evra predstavljaju „lov na veštice“.

Fijon još pokušava da se oporavi od napada medija u januaru koji su izveštavali da je on koristio javna sredstva da plaća svojoj ženi i deci na stotine i hiljade evra za, kako se sumnja, lažne poslove asistenata u francuskom parlamentu, prenosi AFP.

Francuski predsednički kandidat Fransoa Fijon govori u Fondaciji Konrad Adenauer u Berlinu - Sputnik Srbija
Jednoglasno: Fijon ostaje u trci za predsednika Francuske

„Pogođen sam sa tolikim brojem napada da ne mogu da ih smatram ničim drugim nego lovom na veštice, kao vrstom kampanje protiv mene. Kako objasniti da na stotine novinara, ili makar na desetine, kopaju po mom smeću da saznaju informacije o mojim odelima“, rekao je Fijon.

Fijon je od 2012. godine prihvatio odeću ukupne vrednosti od 48.500 evra, koju je šio džet-set krojač Arni, a čije usluge su koristili i Endi Vorhol i Iv sen Loran, preneo je AFP, pozivajući se na „Žurnal di dimanš“.

List navodi i da je Fijon 35.500 evra za odela dao u kešu, kao i da je novac krojaču donosila mlada žena. Dodaje se i da su dva naručena odela početkom februara plaćena čekom, koji je potpisao „darežljivi prijatelj“, koji je zahtevao da ostane anoniman.

„Platio sam na zahtev Fijona, i za to nisam dobio čak ni hvala“, rekao je potpisnik čeka tom francuskom listu.

Salon poznatog šnajdera odbio je da komentariše ovaj slučaj.

Francuski predsednički kandidat Fransoa Fijon i njegova supruga Penelopa Fijon - Sputnik Srbija
Francuska predsednička trka: Supruga uhapšena, Fijon poručio: Ne povlačim se

Fijon je u nedelju potvrdio taj izveštaj, a u izjavi za poslovni list „Eho“ kazao je da mu je prijatelj platio ta odela u februaru.

„Prijatelj mi je ta odela poklonio krajem februara, pa šta. Vidim da je moj privatni život stavljen pod sve vrste istraga, kao i da je takav tretman rezervisan samo za mene. Ne znam ko to pokušava da mi našteti“, rekao je Fijon.

On će u sredu biti pozvan da se pojavi u sudu zbog optužbi za korišćenje i prenos javnih sredstava na račune članova svoje porodice.

Sumnja se da njegova supruga nije radila, a dobijala je platu. Fijon insistira da ona jeste radila.

Fijon je na početku predsedničke kampanje važio za favorita, a sada se nalazi na trećem mestu, iza Emanuela Makrona i Marin le Pen. Najnovije ankete ukazuju na to da će u drugom krugu predsedničkih izbora koji su zakazani za 23. april i 7. maj, pobedu odneti Emanuel Makron, ali analitičari upozoravaju da ne treba donositi sigurne prognoze u ovako turbulentnoj kampanji, prenosi agencija.

Predsednički izbori održaće se u Francuskoj 23. aprila.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala