Asad pohvalio Rusiju: O budućnosti nakon oslobođenja od ekstremista

© Sputnik / Alexei Druzhinin / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Sirije Bašar el Asad
Predsednik Sirije Bašar el Asad - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijski predsednik Bašar el Asad izjavio je da će se o budućnosti Sirije odlučivati tek kada se ta zemlja oslobodi ekstremista i kada se u njoj postigne političko pomirenje.

Asad je ukazao i na uspeh ruskih i sirijskih snaga u borbi protiv terorističke organizacije DAEŠ. 

Predsednik Sirije Bašar Asad - Sputnik Srbija
Asad: Migrantska kriza je posledica pogrešne politike Zapada

U intervjuu koji je dao novinarima u vreme kada se navršava šest godina otkako je počeo građanski rat u Siriji, Asad je ocenio da je prerano da sada priča o svojoj viziji budućnosti Sirije. 

„Lukusuz je sada pričati o politici kada ćete možda biti ubijeni za nekoliko minuta, kada imate terorističke napade. Tako da je ovo prioritet, osloboditi se ekstremista, a političko pomirenje u različitim oblastima je drugi prioritet“, rekao je Asad grupi novinara iz zapadnih zemalja, prenela je novinska agencija SANA. 

Govoreći o ulozi Rusije u sukobima u Siriji, Asad je ocenio da je ta zemlja imala uspeha u borbi protiv džihadista, zajedno sa pripadnicima sirijske vojske. 

Kao konkretan dokaz tog uspeha, Asad je naveo zauzimanje Alepa i Palmire. 

Bašar Asad - Sputnik Srbija
Amerikanci su izgubili skoro svaki rat koji su vodili

„Hajde da govorimo o realnosti, o činjenicama: otkako su Rusi počeli napade na položaje DAEŠ-a u saradnji sa sirijskom vojskom, nakon što smo im tražili da dođu i podrže nas u borbi protiv terorista, DAEŠ se smanjuje“, istakao je Asad. 

On je naglasio da se politika Rusije i njen odnos prema Siriji prvenstveno zasniva na suverenitetu Sirije, a potom na moralu. 

„Zbog toga nema kolonizacije, postoji odnos između Sirije i Rusije koji potiče od pre više od šest decenija i oduvek je tako bilo u različitim okolnostima“, zaključio je Asad. 

SANA nije precizirala iz kojih su medijskih kuća bili novinari koji su razgovarali sa sirijskim predsednikom.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala