Majkl Flin — turski gambit u Vašingtonu?

© AP Photo / Carolyn KasterMajkl Flin
Majkl Flin - Sputnik Srbija
Pratite nas
Bivši savetnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Majkl Flin u okviru svoje lobističke delatnosti prikupljao je informacije u SAD o opozicionom propovedniku Fetulahu Gulenu, kog Ankara optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara u Turskoj u julu 2016. godine, piše „Njujork tajms“.
Redžep Tajip Erdogan - Sputnik Srbija
Erdogan se požalio Putinu: Pomagaj!

Flin je trebalo da sakupi podatke o islamskom propovedniku Fetulahu Gulenu, piše američki list, koji navodi da je bivši savetnik predsednika SAD unajmljen od strane osoba poreklom iz Turske, a koje žive u SAD i koje su povezane sa administracijom predsednika Turske Redžepom Tajipom Erdoganom.

Ranije je objavljeno da je bivši savetnik predsednika Majkl Flin bio registrovan u Ministarstvu pravde SAD kao turski lobista. Pri tome kako se navodi, on je završio taj posao do predsedničkih izbora u SAD u novembru prošle godine. Saopšteno je da je Flinova firma za te usluge dobila pola miliona dolara. 

Da li je u toku puzeći državni udar u Americi?

„Njujork tajms“ podseća da je na dan predsedničkih izbora internet izdanje „Hil“ objavilo Flinov članak u kojem je Gulena nazvao „radikalnim islamistom“ i „crnom ličnošću“. Flin je osudio što je propovedniku dozvoljeno da otvara škole u Americi od kojih zarađuje i napisao je da je spreman da od „Turske napravi prioritet (američke diplomatije)“.

Flinov članak je dostupan i danas, ali je ispod njega dopisan komentar redakcije da u trenutku objavljivanja Flin nije saopštio da je sarađivao sa danskom kompanijom „Inovo BV“, koja pripada turskom biznismenu povezanom sa predsednikom Turske, i da je članak uoči objavljivanja u „Hilu“ odobrilo rukovodstvo kompanije.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala