LNR: Kijev namerava da ukloni najviše rukovodstvo republike

© Sputnik / Dan Levy / Uđi u bazu fotografijaSituacija u Donbasu
Situacija u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavni zadatak ukrajinskih diverzanata jeste uklanjanje rukovodstva samoproglašene Luganske narodne republike i uništavanje infrastrukture, saopštila je predstavnica LNR u radnoj podgrupi za humanitarna pitanja u Minsku Olga Kopceva.
Pripreme za Paradu pobede u Donjecku - Sputnik Srbija
DNR: Givijeve ubice povezane sa ukrajinskim specijalnim službama

Ona je naglasila da od početka vojnih dejstava u Donbasu LNR nije izvela nijednu operaciju protiv civilnog stanovništva, ali je ukrajinsko rukovodstvo organizovalo diverzije na teritoriji Republike. 

Kopceva je izjavila da su ukrajinske snage bezbednosti uništavale vodovode, električnu mrežu, stambene objekte, preduzeća i njihovu infrastrukturu.

„Protiv nas je bio pokrenut rat na više nivoa. Sve, počevši od artiljerijskih napada do blokade, i dalje potiče samo od Ukrajine“, rekla je Kopceva. 

Ona je naglasila da je za uvođenje privremene uprave u preduzećima pod ukrajinskom nadležnošću koja rade u LNR odgovorna isključivo Ukrajina zbog blokade Donbasa. 

Arsenij Pavlov Motorola - Sputnik Srbija
Uhapšena šestorica osumnjičenih za umešanost u ubistvo Motorole

„Bili smo prinuđeni da preduzmemo mere i da uvedemo privremenu administraciju u ovim preduzećima. Nismo mogli nikako da dozvolimo da ogroman broj ljudi ostane bez posla, da se zaustavi rad strateških preduzeća“, rekla je predstavnica LNR. 

U avgustu 2016. godine objavljeno je da je u Lugansku pokušan atentat na lidera LNR Igora Plotnickog. Na putu kojim je prolazio njegov automobil dogodila se eksplozija, Plotnicki je bio hospitalizovan, ali je preživeo. 

U februaru je u Lugansku u eksploziji automobila poginuo načelnik Uprave Narodne milicije LNR Oleg Anaščenko. Vlasti LNR optužile su ukrajinske specijalne službe za teroristički napad. 

Prošlog maja je Ministarstvo državne bezbednosti DNR saopštilo da je sprečen pokušaj diverziono-terorističkog napada na lidera DNR Aleksandra Zaharčenka. Uhapšena je grupa ukrajinskih građana koja je posedovala moćnu eksplozivnu napravu. 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Putin odlučuje da li će Rusija priznati DNR i LNR

U Ministarstvu tvrde da je naredbu za ubistvo lidera DNR i LNR navodno izdao ukrajinski predsednik Petro Porošenko. 

U oktobru prošle godine u Donjecku je poginuo komandant bataljona „Sparta“ Arsenij Pavlov poznatiji kao Motorola. Vlasti DNR smatraju da je Pavlov žrtva terorisitčkog napada koji su organizovale ukrajinske specijalne službe i povezuju njegovu pogibiju sa pokušajem Kijeva da odvuče pažnju međunarodne javnosti sa činjenice da ne ispunjava odredbe Minskog sporazuma. 

Početkom februara ove godine u terorističkom napadu poginuo je komandant bataljona „Somali“ Mihail Tolstih Givi. 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala