Vučić: Amerikanci i Stoltenberg su mi rekli da su protiv Vojske Kosova

© Tanjug / Dragan KujundžićAleksandar Vučić u Skupštini Srbije dočekan gromoglasnim aplauzom poslanika SNS-a
Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije dočekan gromoglasnim aplauzom poslanika SNS-a - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je veoma zadovoljan reagovanjem SAD i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kada je u pitanju formiranje Vojske Kosova i istakao da su ga američki zvaničnici uverili da su protiv takvog razvoja događaja.

„Kad sam završio razgovor sa Stoltenbergom, gotovo da su mi pošle suze od radosti. Mnogo smo radili da promenimo sliku o Srbiji, malo smo uspevali, a danas sam doživeo da mi Stoltenberg kaže — hvala, Aleksandre, što ste čuvali mir i stabilnost, hvala za strpljenje“, rekao je Vučić u obraćanju na mitingu u Jagodini.

Bezbednosne snage samoproglašene republike Kosovo - Sputnik Srbija
NATO obučio Tačijevu vojsku, a sad se „čedo“ otrglo

Vučić je rekao da je to pobeda Srbije posle mnogo godina.

„Nije naša pobeda u tome što neko drugi nešto neće moći da uradi, već zato što konačno poštuju to što je Srbija umela da se bori za mir i stabilnost, što nismo ništa tuđe želeli, ali svoje ne damo, pobeda je u tome što Srbija i naš narod nisu poslednja parija, nisu uvek krivci za sve, što Srbija postaje poštovana i uvažena u svetu“, rekao je Vučić.

To je naša pobeda, zaključio je.

Vučić je ranije danas izjavio da je veoma zadovoljan reagovanjem SAD i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga kada je u pitanju formiranje Vojske Kosova i istakao da su ga američki zvaničnici uverili da su protiv takvog razvoja događaja.

Dva američka vojnika marširaju pripadnika ispred Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) koji nose  zastavu samoproglašenog Kosova - Sputnik Srbija
Srbija i NATO protiv Tačijeve vojske

„Sa Amerikancima nije uvek lako razgovarati, ali znate na čemu ste. Oni su mi odmah rekli, nisu ništa krili, da su protiv takvog razvoja događaja i Vojske Kosova na ovakav način, koja je vanustavna i vaninstitucionalna“, rekao je Vučić novinarima u Jagodini.

On je precizirao da je sa američkim zvaničnicima razgovarao pre razgovora sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, s kojim se juče čuo telefonom.

Vučić je rekao da mu je drago što je stav američkih zvaničnika ponovio i šef NATO Jens Stoltenberg, koji, kaže, razume šta bi to sa sobom nosilo.

Premijer je istakao da to što ćuti i ne govori glasno određene stvari nije zato što su Srbi uplašeni i mali, već zato što, između ostalog, želi da srpske kompanije izvoze svuda u region.

„Zato moramo da čuvamo mir, zato reagujem tiho, mirno, meni nisu potrebni glasovi tako što ću da vičem i uzvikujem patriotske parole. Znam šta mi je posao i ustavna obaveza i kako da štitim integritet i suverenitet Srbije, ali znam i šta je interes naroda“, rekao je Vučić.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala