Kome smetaju izbeglice u kontejnerima

© AFP 2023 / PHILIPPE HUGUENIzbeglički kamp
Izbeglički kamp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos otputovaće u Budimpeštu gde će imati ozbiljne razgovore sa mađarskim zvaničnicima zbog planova vlade te države da sve tražioce azila koji uđu u Mađarsku, kao i one koji se trenutno nalaze u zemlji, pritvore i premeste u kontejnerske kampove tokom postupka razmatranja njihovih molbi.

Prema rečima portparola Evropske komisije, Avramopulos će otputovati u Budimpeštu u naredne dve nedelje, preneo je AFP.

I visoki zvaničnik za ljudska prava Nils Muižnieks izjavio je da je „duboko zabrinut“ zbog novog zakona u Mađarskoj kojim se vlastima dozvoljava da pritvore azilante u zatvorene kontejnerske kampove na granici, uključujući porodice sa decom, kao i maloletnike sa više od 14 godina bez pratnje, preneo je AP.

Migranti - Sputnik Srbija
Dok razapinje Trampa, EU proteruje izbeglice

Muižnieks je rekao da će zakon, kada bude uveden, prekršiti obaveze Mađarske prema Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima.

„Umesto što se okreće pritvaranju, Mađarska bi trebalo da investira u efektivne i pristupačne alternative. Pogotovo bi trebalo da izbegava zadržavanje dece“, rekao je Muižnieks, dodajući da je veoma zabrinut da će novi zakon stvoriti još veći problem za tražitelje azilanta u Mađarskoj.

Mađarski parlament u utorak je odobrio automatsko pritvaranje svih tražilaca azila u kontejnerskim kampovima.

Zakon, za koji je glasala većina mađarskih poslanika, donet je kao odgovor na nedavne terorističke napade u Evropi, koje su izveli imigranti, preneo ja AFP objašnjenje mađarskog premijera Viktora Orbana.

Svi tražioci azila koji uđu u Mađarsku, kao i oni koji se trenutno nalaze u zemlji, biće pritvoreni i premešteni u kontejnerske kampove i sprečeni da se kreću zemljom tokom postupka razmatranja njihovih molbi.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala