Hrvatska poziva obveznike na upis u vojnu evidenciju

© Tanjug / Zoran ŽestićPodizanjem šahovnice na tvrđavi u Kninu je počela centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti
Podizanjem šahovnice na tvrđavi u Kninu je počela centralna proslava Dana pobede i domovinske zahvalnosti - Sputnik Srbija
Pratite nas
Hrvatsko Ministarstvo obrane (MORH) pozvalo je danas sve hrvatske državljane rođene 1999, kao i starija godišta, koji dosad nisu upisani u vojnu evidenciju, da se jave u područne odseke za poslove odbrane prema mestu prebivališta.
Balkan, bure baruta - ilustracija - Sputnik Srbija
Sputnjik istražuje — može li biti rata na Balkanu

U saopštenju ministarstva se navodi da je reč o zakonskoj obavezi redovnog godišnjeg upisa u vojnu evidenciju.

Upozorava sa da je upis u vojni registar obaveza u skladu sa Zakonom o odbrani za sve hrvatske državljanine — muškarce koji u kalendarskoj godini navršavaju 18 godina, a imaju prebivalište na području Hrvatske.

Upis u vojnu evidenciju obavezni su da izvrše i hrvatski državljani koji borave u inostranstvu, u diplomatskoj misiji ili konzulatu države u kojoj borave, ističu iz MORH-a.

Svi pozvani, bez obzira na to da li su dobili pojedinačni poziv ili ne, obavezni su da se odazovu upisu u vojnu evidenciju, a u slučaju sprečenosti moraju da se jave odseku za poslove odbrane ili da svoj izostanak opravdaju preko roditelja ili drugih članova uže porodice, navodi se u saopštenju.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala