„Više brzina“ — kraj Evropske unije kakvu znamo?

© REUTERS / Tony GentileZastava EU u Rimu
Zastava EU u Rimu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropa „više brzina“ koja bi nekim članicama EU omogućila da napreduju brže od drugih članica ne izaziva nikakvo oduševljenje u Sloveniji.
Visoka predstavnica EU Federika Mogerini - Sputnik Srbija
EU jača bezbednosnu saradnju

To su njeni lideri rekli i predsedniku Evropske komisije Žan Klodu Junkeru, koji ih je o toj mogućnosti obavestio krajem prošle nedelje.

„Evropa više brzina mogla bi biti početak dezintegracije Evropske unije kakvu smo poznavali od njenog velikog proširenja 2004, te doneti raskol između velikih članica-osnivača evropskih integracija i malih država srednje i istočne Evrope, koje će se boriti za bolja mesta za stolom velikih“, navodi u komentaru ljubljanskog lista „Delo“ povodom sastanka u Versaju, na kojem su čelnici Francuske, Nemačke, Španije i Italije zauzeli upravo za taj scenario buduće Evrope.

To što su se na samitu četvorice velikih za takav model Unije založili Oland, Merkelova, Rahoj i Đentiloni znači da je ideja čije su se konture naslućivale u praksi sada i formalizovana, tim pre jer su spremni da je potpišu i Belgija, Holandija i Luksemburg, a sve su to zemlje-osnivači integracije koja se danas zove Evropska unija, navodi vodeći slovenski list.

Evropa više brzina biće zapravo „Evropa sa više Evropa“, podeljena na „stare“ i „nove“ članice i dodatno će izazvati nove podele među 27 članica, koje u njoj ostaju nakon odlaska Velike Britanije, navodi se u komentaru „Dela“.

 

Izvor: B92

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala