Američki PRO u Južnoj Koreji — protiv Rusije

© Flickr / U.S. Missile Defense AgencyLansitanje raketa iz sistema PRO THAAD
Lansitanje raketa iz sistema PRO THAAD - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američko raspoređivanje sistema PRO u Južnoj Koreji je još jedan izazov Rusiji, severnokorejsko testiranje raketa je samo izgovor za ovakav korak Vašingtona, smatra predstavnik Komiteta Saveta federacije za odbranu i bezbednost Viktor Ozerov.
Američki sistem THAAD - Sputnik Srbija
SAD postavlja PRO u Južnoj Koreji u junu

„To je još jedan izazov Rusiji i mi ćemo reagovati. Generalštab će analizirati, izvući zaključke i dati rukovodstvu zemlje odgovor na ovu pretnju“, izjavio je Ozerov.

„Pod plaštom severnokorejske pretnje oni žele, ako ne da stegnu prsten oko Rusije, onda, u najmanju ruku, da je opkole sa svih strana“, rekao je Ozerov, podsetivši da je Vašington „davno govorio da želi da pojača južnokorejsku grupu protivraketne odbrane“.

Ranije je agencija „Renhap“ objavila da su SAD počele da raspoređuju protivraketne sisteme THAAD u Južnoj Koreji.

Strateški vojno-transportni avion C-17 dopremio je danas komponente sistema THAAD u vojnu bazu u Osani.

Južnokorejski oficir pored zastave svoje zemlje - Sputnik Srbija
Južna Koreja traži „kolektivne mere“ za Severnu Koreju

Ministarstvo odbrane Južne Koreje potvrdilo je da je raspoređivanje sistema THAAD primećeno u selu Sondžu na mestu nekadašnjeg golf terena korporacije „Lote“, navodi južnokorejska agencija. Za mesec-dva biće završeno raspoređivanje najnovijeg sistema protivraketne odbrane. 

Ranije je saopšteno da je raspoređivanje THAAD bilo planirano za jun-jul ove godine. Ipak, SAD i Južna Koreja su ubrzale proces nakon testiranja raketa u Severnoj Koreji.

Vašington i Seul su se dogovorili da instaliraju sistem THAAD u Južnoj Koreji u julu 2016. godine pod izgovorom da postoji pretnja od severnokorejskih raketa.

Ranije je severnokorejska Državna agencija KSNA objavila da je poslednje lansiranje balističke rakete četiri bilo trenažna vežba za napad na američke baze u Japanu.   

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala