Željka Cvijanović: SDS potvrdila podaničku politiku u Sarajevu

© Tanjug / Tanja ValičŽeljka Cvijanović
Željka Cvijanović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović ocenila je danas povodom odluke Srpske demokratske stranke (SDS) da učestvuje na sutrašnjoj sednici Predstavničkog doma PS BiH da ta stranka "tumara" na političkoj sceni i u javnosti daje kontradiktorne stavove i izjave.

Ona je rekla da u SDS postoji evidentan paralelizam i da ta stranka traži pokriće i izgovor za svoju podaničku politiku u Sarajevu koju je, kako kaže, pokazivala dve godine dok je na vlasti na nivou BiH.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Iduće nedelje podižu optužnicu protiv mene (video)

„SDS je sve vreme pogrešno tumačila skupštinske zaključke“, kaže Cvijanovićeva.

Ona tvrdi da od te stranke niko nikad nije tražio da blokira bosanskohercegovačke institucije, već da na dnevni red stavi ona pitanja koja su značajna za Srpsku, ali je SDS za to, kaže premijerka, bila nemoćna.

„Isto tako na određeni način i da sami sebe zaštite zapravo od sve one štete koja je njima sigurno prouzrokovala sednica Narodne skupštine RS, gde su se poneli na način na koji su se poneli, da nisu hteli da budu deo zajedničkog bloka koji je usvojio zajedničke zaključke. Mislim da je to sve providno i da je svima apsolutno jasno šta je na sceni“, rekla je premijerka Srpske.

Šta je urađeno, a šta treba još da se uradi u okviru reformske agende biće ključna tema zajedničke sednice Vlade RS i Federacije zakazane za 9. mart u Banjaluci.

Premijerka Cvijanović kaže da je zadovoljna rezultatima koje je na ovom pitanju postigla Republika Srpska.

Mapa Balkana - Sputnik Srbija
Forbs: Vreme je za pravdu za Srbe

„Jedna od tema jeste da se vidi koja su iskustva novih zakona koji su doneti u RS u borbi protiv sive ekonomije, s obzirom na to da se Federacija sprema da donese takve zakone i mislim da ćemo tu imati dosta prostora za razgovore“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, jedna od stvari jeste vezana za putnu komunikaciju, odnosno najavljenu izgradnju auto-puta Beograd—Sarajevo, i tu će se očekivati velika aktivnost entitetskih vlada i ministarstava, koja će morati da sarađuju sa Savetom ministara, odnosno sa ministarstvom koje se nalazi u Savetu ministara.

Ona je rekla da će to biti prvi korak, nakon čega će radna grupa moći zajedno da radi na konkretnim stvarima.

„Kad to kažem, mislim i na samu trasu i na sve uslove koje je potrebno sagledati. Isto tako ćemo razgovarati i o finansijskoj konstrukciji“, rekla je Cvijanovićeva.

 

Izvor: RTRS

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala