Prva žena u svemiru slavi 80. rođendan, čestitke od NASA

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaKosmonaut Valentina Terješkova u simulatoru svemirske letelice Vostok
Kosmonaut Valentina Terješkova u simulatoru svemirske letelice Vostok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Astronautkinja Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije Nikol Stot poslala je video-poruku Valentini Tereškovoj, u kojoj je prvoj ženi u svemiru čestitala 80. rođendan.

„Vi ste izvor inspiracije za mlade žene i sve u svetu. Bili ste i ostali izvor inspiracije za mene“, rekla je Stotova. „Hvala što ste nam svima pomogli da sanjamo velike snove i dostignemo zvezde. Uz iskrenu zahvalnost i divljenje, želim Vam srećan rođendan! Želim Vam zdravlje i sreću!“

Tereškova je bila prva žena koja je letela u svemir, u letelici „Vostok 6“ u junu 1963. godine, i prva koja je provela tri dana u orbiti. To je bilo dve godine nakon što je Gagarin otišao u svemir kao prvi čovek.

© Sputnik / RIA Novosti / Uđi u bazu fotografijaKosmonaut Valentina Tereškova pre poletanja
Kosmonaut Valentina Tereškova pre poletanja - Sputnik Srbija
Kosmonaut Valentina Tereškova pre poletanja

Tereškova je jedna od četiri žene ruskih kosmonauta koja je učestvovala u svemirskoj misiji, što je izuzetno malo u poređenju sa više od 50 žena u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ona je bila deo malog tima žena koji su sastavile sovjetske vlasti kao potencijalne astronaute u osvit prvog svemirskog leta Jurija Gagarina 1961. godine, ali ona je bila jedina koja je zaista otišla u svemir. Sledeća Ruskinja u svemiru, Svetlana Savicka, poletela je 19 godina kasnije, 1982. godine.

Valentina Terješkova - Sputnik Srbija
Rusi će prvi kročiti na Mars

Let Tereškove na brodu „Vostok 6“ trajao je skoro tri dana, konkretno dva dana, 22 sati i 50 minuta. Obišla je oko Zemlje 48 puta. Tereškova je u to vreme imala 26 godina.

Tereškova nikada više nije otišla u svemir, ali je rekla da bi želela da jednog dana odleti na Mars, njenu omiljenu planetu, čak i ako to znači da bi bio put u jednom pravcu.

Jedan krater na tamnoj strani Meseca nazvan je po Tereškovoj.

Danas je Tereškova član Državne dume. Ona je bila jedan od inicijatora uspostavljanja Ruskog kulturnog centra u Vašingtonu i lično je učestvovala u ceremoniji otvaranja.

© AP Photo / Damian DovarganesAstronautkinja NASA Nikol Stot
Astronautkinja NASA Nikol Stot - Sputnik Srbija
Astronautkinja NASA Nikol Stot

Stotova koja je radila u NASA 27 godina, provela je 104 dana u svemiru na spejs šatlu i Međunarodnoj svemirskoj stanici. Bila je u jednoj svemirskoj šetnji i bila je prva osoba koja je upravljala robotskom rukom kako bi uhvatila teretno vozilo HTV i poslednji član posade koji je leteo u spejs šatlu do misije Međunarodne svemirske stanice. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala