Mogerinijeva obilazi most u Kosovskoj Mitrovici

© AP Photo / Boris GrdanoskiFederika Mogerini
Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini stigla je danas Kosovsku Mitrovicu gde će obići radove na glavnom mostu.
Federika Mogerini u Skoplju - Sputnik Srbija
Balkanska turneja zavrtanja ruku

U Kosovskoj Mitrovici u oba dela grada pojačane su mere bezbednosti od ranih jutarnji sati, naročito u blizini glavnog ibarskog mosta.

Kosovska policija i Kfor blokirali su prilaze mostu, a pristup je omogućen jedino novinarskim ekipama.

Mogerinijeva je ranije izrazila nadu da taj most više neće označivati podelu ili sukob već da će postati simbol novih odnosa između kosovskih Srba i kosovskih Albanaca.

Mogerinijeva u Kosovsku Mitrovicu dolazi iz Prištine gde se susrela sa tamošnjim zvaničnicima.

Mogerinijeva o demarkaciji, Mustafa o problemima sa ZSO 

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je danas u Prištini da postignute sporazume između Beograda i Prištine treba što pre primeniti, ističući demarkaciju sa Crnom Gorom.
O Zajednici srpskih opština na zajedničkoj konferenciji za štampu sa kosovskim premijerom Isom Mustafom nije govorila, ali Mustafa jeste, rekavši da je Priština voljna da se ZSO realizuje, ali je „talac“ odsustva srpskih predstavnika iz kosovskih institucija.

Mogerinijeva je ocenila da je vreme da Kosovo izglasa ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i da bi to odblokiralo viznu liberalizaciju za građane Kosova. 

Ona je kazala da je na potezu kosovska skupština, a da je EU spremna za taj korak. 

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sa Hašimom Tačijem - Sputnik Srbija
Tači: Slažem se sa Federikom Mogerini

„Ubeđena sam da će političke partije pronaći način da se slože kada se ovaj sporazum nađe pred skupštinom Kosova. Građani na Kosovu žele i zaslužuju viznu liberalizaciju“, navela je Mogerinijeva. 

Ona je podsetila da postoje dva uslova za viznu liberalizaciju, a to je, pored ratifikacije sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom, poboljšanje rezultata u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije gde je, kako je konstatovala, napredak postignut. 

Mogerinijeva je izrazila zahvalnost premijeru i predsedniku Kosova na „konstruktivnom i pozitivnom pristupu u napetim i teškim trenucima proteklih meseci“, kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine. 

Pozdravila je, takođe, nameru da se poteškoće i tenzije ostave u prošlosti.

„Dijalog nije nešto što se radi zbog Brisela, nama je agenda puna. Ovo je u službi građana Kosova. Naše posredovanje i naša podrška su u cilju nalaženja održivog rešenja za pitanja koja su na stolu“, kazala je ona.

Mogerinijeva je istakla da je prenela sagovornicima u Prištini da sporazumi treba da budu primenjeni bržim tempom, a da će ona nastaviti da garantuje svu podršku kako bi se to dogodilo.

Ona je, takođe, izrazila nadu da most u Kosovskoj Mitrovici više neće označavati podelu ili sukob, već da će postati „simbol novih odnosa između kosovskih Srba i kosovskih Albanaca“.

Kosovski premijer Isa Mustafa je rekao da deo sporazuma o ZSO mora da se sprovede, ali u skladu sa odlukom ustavnog sudije, ali je Priština, prema njegovim rečima, talac odsustva srpskih predstavnika iz kosovskih institucija.

„Radićemo na primeni svih ostalih sporazuma, zatražio sam podršku da se procesi što brže razvijaju, kao uticaj Brisela kako bi se Srbi vratili u institucije“, rekao je Mustafa na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mogerinijevom. 

Mustafa je, takođe, izjavio da je „dijalog sa susedima“ nezamenjiv kada je u pitanju normalizacija odnosa i rešavanje otvorenih pitanja, ali da istu spremnost ne vide i kod Srbije. 

Mustafa je dodao da Kosovo svoju budućnost vidi kao članica EU i da je Mogerinijevu informisao o tome da Priština sa velikom posvećenošću radi na implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Kosovski premijer je dodao da je zatražio pomoć od Mogerinijeve i EK kako bi se prevazišlo stanje u vezi sa pitanjem demarkacije granice sa Crnom Gorom, podsetivši na negativan stav opozicije u vezi sa tim i na činjenicu da građani ostaju taoci zbog toga jer nemaju potpunu slobodu kretanja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala