Ukrajinski ekstremisti blokirali železnički saobraćaj sa Rusijom

© REUTERS / Konstantin ChernichkinBlokada Donbasa
Blokada Donbasa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ukrajinski ekstremisti koji su blokirali trgovinu sa DNR i LNR saopštili su da otvaraju novi kontrolni punkt — sada na železničkoj stanici Konotop (oko 70 kilometara od granice sa Rusijom) kako bi zaustavili kretanje vozova iz Rusije.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija
Moskva: Blokada Donbasa odlaže Minski sporazum

„Na teretnoj stanici Konotop pronađeno je nekoliko vozova iz Rusije, uključujući one natovarene ugljem marke antracit“, saopštio je „Štab blokade“ na Fejbuku.

Prema podacima „Štaba“, ekstremisti planiraju da tokom ovog meseca uspostave kontrolu nad osam ključnih železničkih kontrolnih prelaza po kojima se vrši trgovina sa Rusijom.

Teretni saobraćaj sa teritorijom Donbasa koju ne kontroliše Kijev blokiran je krajem januara od strane grupe bivših učesnika vojne operacije u Donbasu, među kojima su bili i poslanici Vrhovne rade Ukrajine. Oni su objavili da je svaka trgovina sa samoproglašenim republikama nezakonita.

Blokada je dovela do prekida isporuka antracita, zbog čega su ukrajinske vlasti uvele vanrednu situaciju u energetici radi štednje resursa.

Rusija je više puta naglašavala da ne podržava ustanike, nije strana u konfliktu u Ukrajini, niti šalje vojsku u Donbas. Kijev kao i pre optužuje Moskvu za „vojnu agresiju".

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala