Litvanija se sprema za hibridni rat sa Rusijom

Kamion prolazi pored znaka na rusko-litvanskoj granici u Kibartaju
Kamion prolazi pored znaka na rusko-litvanskoj granici u Kibartaju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Litvanske vlasti nameravaju da se do poslednjeg odupru „agresoru“, a civilni aktivisti već stvaraju „narodnu vojsku“, prenosi dopisnik „Skaj njuza“ Džon Sparks.
Predsednica Litvanije Dalja Gribauskajte pre otvaranja samita EU u Briselu - Sputnik Srbija
Litvanija: Rusija se priprema za rat sa Zapadom

U razgovoru sa litvanskim graničarima, Sparks je saznao za izgradnju ograde visoke dva metra na granici sa Rusijom. „Mislim da će se ljudi osećati sigurnije“, rekao je novinaru lokalni vojnik-najamnik. Međutim, novinar se upitao da li je moguće živeti mirno „kada se Rusija i njena saveznica Belorusija nalaze tako blizu“.

„Litvanci su toliko zapanjeni trenutnom političkom situacijom da su mnogi već počeli da se spremaju za rat“, piše novinar.

U Vilnjusu je Sparsk razgovarao sa članovima takozvanog „Saveza strelaca“. „Naš broj ubrzano raste. Pre tri godine bilo nas je 50, a sada nas ima više od tri hiljade“, rekao je dopisniku jedan od aktivista dobrovoljnog odreda čiji pripadnici se spremaju da se „suprotstave agresoru“.

Sparks je dodao da posebnu zabrinutost zvaničnog Vilnjusa izaziva „akt hibridnog rata“ i moguće provokacije protiv nemačkih vojnika stacioniranih u Litvaniji u februaru 2017.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala