Mogerinijeva govorila, u skupštini se orilo: „Srbija, Rusija“ (video, foto)

© Tanjug / Dragan KujundžićFederika Mogerini u Skupštini Srbije
Federika Mogerini u Skupštini Srbije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šeficu evropske diplomatije Federiku Mogerini na posebnoj sednici Skupštine Srbije dočekao je mlak aplauz poslanika, za razliku od snažnog aplaudiranja premijeru Aleksandru Vučiću, a njeno obraćanje pratilo je neprestano skandiranje poslanika SRS: „Srbija, Rusija, ne treba nam Unija“.

Poslanici Dveri sa liderom Boškom Obradovićem ćuteći su stajali sa kartonima na kojima je na srpskom i engleskom pisalo „Srbija ne veruje Briselu“, dok su radikali skandirali i lupali rukama o poslaničke klupe.

Poslanici Srpske radikalne stranke su dan uoči sednice najavili da predsedničku kampanju počinju ometanjem posete Mogerinijeve.

Mogerinijeva je na početku pozdravila poslanike sa dobar dan“ na srpskom jeziku, navodeći da joj je čast što se obraća u domu srpske demokratije.

​Obraćanje nije prekidala, uprkos ometanju, osim što se na skandiranje u dva maha kratko osvrnula — jednom, opaskom da je pripremila dugačak govor, a potom i — da se nije umorila, te da bi poslanici trebalo da „čuvaju grla“ za obraćanje biračima.

Govor je završila do kraja i dobila jači aplauz od onog kojim je dočekana.

Briselu je stalo do Srbije

Visoka predstavnica EU rekla je da je Briselu stalo do Srbije jer su sadašnjost i budućnost Srbije u vezi sa sadašnjošću o budućnošću EU.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerinii predsednik Crne Gore Filip Vujanović - Sputnik Srbija
Mogerinijeva u magli balkanskog raspada

„Mi sa zadovoljstvom očekujemo vaše pridruživanje zajednici, to je konkretan projekat. Unija je nepotpuna sve dok je Srbija van naše porodice. Ovaj region se nalazi u srcu Evrope“, naglasila je šefica evropske diplomatije koja se ranije danas sastala sa organizacijama civilnog društva.

Visoka predstavnica EU poručila je Srbiji i čitavom regionu da budućnost EU neće biti Evropa sa 27 članica.

„Umesto jedne države-članice koja će napustiti EU ući će druga, nova članica, i Srbija će biti jedna od njih“, naglasila je Mogerinijeva.

Šefica evropske diplomatije je podsetila da su pojedinci bili skeptični kada je 2015. tokom svoje prve posete Beogradu rekla da će pre kraja te godine biti otvorena pregovaračka poglavlja.

„I to smo i uspeli zbog vašeg rada i odlučnosti. Hvala premijeru Vučiću na zajedničkom radu i odličnim rezultatima. Smernice koje ste izabrali nisu značajne samo za Srbiju već i za milione ponosnih Srba. Vaše odluke nisu značajne samo za stabilnost regiona već i za čitav kontinent“, istakla je visoka predstavnica EU.

© Tanjug / Dragan KujundžićAleksandar Vučić u Skupštini Srbije dočekan gromoglasnim aplauzom poslanika SNS-a
Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije dočekan gromoglasnim aplauzom poslanika SNS-a - Sputnik Srbija
Aleksandar Vučić u Skupštini Srbije dočekan gromoglasnim aplauzom poslanika SNS-a

Šešelj: Kad bi nam još nekoliko puta doveli Mogerinijevu…

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj kaže da je uspešno danas započeo kampanju u parlamentu tokom posete visoke predstavnice EU Federike Mogerini, navodeći da je poslao ključnu poruku da radikali neće u EU i da žele integraciju sa Rusijom.

„Dobro bi bilo da još nekoliko puta dovedu Federiku Mogerini u skupštinu, ili one iz agresorskih zemalja koji su nas bombardovali. To bi bilo još interesantnije“, rekao je Šešelj novinarima u parlamentu.

Kaže da su radikali danas poslali ključnu poruku u vezi sa EU i Rusijom, a da su skandiranjem „Ua, Vučiću!“ poslali poruku o tome šta misle o vlasti i potezu da dovede visoku predstavnicu EU.

© Tanjug / Dragan KujundžićFederika Mogerini u Skupštini Srbije
Federika Mogerini u Skupštini Srbije - Sputnik Srbija
Federika Mogerini u Skupštini Srbije

Na pitanje da li su tačne tvrdnje lidera Dveri Boška Obradovića da je Šešelj današnji događaj u skupštini isplanirao sa liderom Srpske napredne stranke Aleksandrom Vučićem, Šešelj je odgovorio:

„Šta slušate Obradovića? To je najobičniji idiot. Ljotićevac“, rekao je Šešelj.

On je objasnio da su radikali opozicija za sebe, da nemaju ništa zajedničko sa prozapadnim partijama, a da mu je Vučić bolji od opozicije.

 

Izvor: Tanjug, RTS

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala