Ivanov odbio Mogerinijevu: Ne dam mandat za ucenjivanje Makedonije

© AP Photo / Boris GrdanoskiFederika Mogerini
Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Iz kabineta makedonskog predsednika Đorđa Ivanova, nakon njegovog susreta sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, saopšteno je da on ne može da prihvati njen poziv da mandat za formiranje makedonske vlade poveri lideru SDSM-a Zoranu Zaevu.
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Federika Mogerinii predsednik Crne Gore Filip Vujanović - Sputnik Srbija
Mogerinijeva u magli balkanskog raspada

Kako je saopšteno, Ivanov je Mogerinijevoj rekao da on nije u poziciji da to učini, navodeći kao razlog prihvatanje „Tiranske platforme“ od strane Zaeva.

„Predsednik Ivanov je rekao da, u skladu sa Ustavom, neće imenovati za mandatara nekog ko pregovara na osnovu platforme strane zemlje koja se koristi za ucenjivanje Makedonije, ugrožavanje njenog suvereniteta, nezavisnosti i unitarnog karaktera“, navodi se u saopštenju.

„Ta platforma predstavlja postizborno kršenje ustava i okvirnih sporazuma iz Ohrida, i stavlja Makedoniju u subverzivnu poziciju i u položaj zavisnosti od strane zemlje. Građani su glasali za evropske reforme a ne za stranu platformu“, dodaje se u saopštenju iz kabineta Ivanova, prenela je MIA.

On je takođe ukazao na odsustvo međunarodne zvanične osude takve platforme koja predstavlja mešanje u unutrašnje stvari Makedonije.

 

Izvor: Tanjug

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala