Vučić: U narednim nedeljama sastajem se s Putinom

© Sputnik / Aleksandar MilačićAleksandar Vučić na proslavi Dana oslobodioca otadžbine u Ruskoj ambasadi
Aleksandar Vučić na proslavi Dana oslobodioca otadžbine u Ruskoj ambasadi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Premijer Aleksandar Vučić najavio je da će se u narednim nedeljama sastati s predsednikom Rusije Vladimirom Putinom i da to nije pitanje za Federiku Mogerini.

Kako je rekao na zajedničkoj konferenciji za medije, srpski zvaničnici ne pitaju s kim se sastaju zvaničnici EU, pa se očekuje isti uzvratni odnos.

„Mene ne zanima sa kim se Federika Mogerini sastaje, niti ću ja da pitam sa kim ću ja da se sastajem“, rekao je Vučić i dodao da će predsednik Nikolić uskoro imati sastanak s kineskim kolegom.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić: Ne želim u rijaliti, politika nije trgovina

Premijer Srbije je rekao da je šefica evropske diplomatije uvek dobrodošla u Srbiji, bez obzira na atmosferu u parlamentu tokom njenog govora, kada su poslanici Dveri i SRS protestovali i ometali je.

Kako je rekao, ona je lično veoma korektna prema Srbiji, bez obzira na to što „nismo uvek bili saglasni u ocenama određenih događaja“.

„Oni koji govore da Srbija ne treba da bude na evropskom putu, ne govore dobro o budućnosti Srbije. Mogu da se ljutim i durim na njih bezbroj puta, otvoreno im uvek kažem šta mislim, ali Srbija se nalazi na evropskom putu, nastaviće da radi i ispunjava svoje obaveze, ali ćemo uvek čuvati i svoju slobodu. Ekonomska saradnja sa zemljama Evropske unije je važna“, rekao je Vučić.

Kako je naveo, „u turbulentnim vremenima u regionu, Srbija će uspeti da sačuva stabilnost“.

Govoreći o odnosima u regionu, Vučić je rekao da je s predstavnicom EU razgovarao i o tome, ali je i upitao „Šta bi se reklo da on poruči da neko treba da se skloni iz Sarajeva ili da Srbi uzmu stvari u svoje ruke“.

 

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini sa Hašimom Tačijem - Sputnik Srbija
Tači: Slažem se sa Federikom Mogerini

Na drugoj strani, Federika Mogerini se zahvalila na, kako je rekla, božanstvenom gostoprimstvu, uz osmeh prokomentarisala dešavanja u skupštini i rekla da se oseća delom ovog regiona. 

Nakon toga, govorila je o podršci Srbiji na evropskom putu, kao i o situaciji u regionu.

„Živimo u vremenu nesigurnosti i potencijalnih tenzija koje bi mogle da destabilizuju region, pa čak i situaciju van regiona. Poruka koju želim da prenesem jeste da mi prepoznajemo da se Srbija odlučila za put ka EU. Protekle dve godine su velikim trudom i zajedničkim radom postignuti veliki rezultati, sigurna sam da će dalja posvećenost biti od koristi i srpskom narodu, ali i građanima EU“, rekao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala