Rama: Iskoreniću kanabis

© Flickr / Carlos GraciaList kanabisa
List kanabisa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Albanski premijer Edi Rama izjavio je da će otpočeti nacionalni plan za iskorenjivanje kanabisa kako bi se sprečila sadnja ove biljke i trgovina njom u toj zemlji.
Edi Rama i Angela Merkel - Sputnik Srbija
Edi Rama — udarna pesnica „Velike Albanije“

Na sastanku sa zvaničnicima policije, Rama je izjavio da će masovne racije protiv uzgajanja kanabisa u ovoj godini na kraju dovesti do iskorenjivanja, kako je naveo, „fenomena koji je aktuelan već 25 godina u toj zemlji“.

„Borba protiv uzgajanja kanabisa počela je sa rasturanjem ’Kanabis Republike Lazarat‘ i ta borba se nastavlja“, izjavio je Rama.

Kako agencija navodi, premijer je naglasio da je do pre samo tri godine selo Lazarat, u kom vlada bezakonje, bilo „nedodirljivo i uživalo pun imunitet“.

Selo Lazarat bilo je poznato kao evropska prestonica kanabisa, u kojoj su meštani imali svoju vojsku zaduženu za čuvanje zasada, a vlasti nisu imale pristup.

Krajem februara u Albaniji je započela operacija protiv sadnje kanabisa širom te zemlje. 
Kako je AP naveo, 3.100 policajaca širom države proveravalo je staklenike, stara vojna skladišta i tunele ili napuštene kuće gde seme kanabisa ili mali zasadi mogu biti sakriveni.

Prošle godine u Albaniji je uništeno oko 2,5 miliona zasada marihuane, četiri puta više nego pretprošle godine.

Mnogo tona kanabisa zaplenjeno je na graničnim prelazima ili sa brodova koji su plovili u susednu Italiju ili Grčku.

Italijanski državni tužilac zadužen za borbu protiv mafije Franko Roberti i drugi visoki zvaničnici sastali su se tada u Tirani kako bi razgovarali s albanskim kolegama o razlozima porasta uzgajanja kanabisa.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala