Američka vojska učestvovala u spomen-akcijama u Poljskoj

© Flickr / U.S. Army photo by Staff Sgt. Elizabeth TarrAmerički vojnici raspoređeni u Poljskoj fotografišu se na ceremoniji dočeka američkih trupa u Skvjeržini.
Američki vojnici raspoređeni u Poljskoj fotografišu se na ceremoniji dočeka američkih trupa u Skvjeržini. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Učešće američkih vojnika raspoređenih u Poljskoj na memorijalnim događajima posvećenim članovima poljskog antikomunističkog podzemlja predstavlja deo radnog procesa podrške saveznika, izjavio je predstavnik kopnene vojske SAD u Evropi pukovnik Stiven Lem.
Poljski i američki vojnici u NATO vežbi Anakonda u Poljskoj - Sputnik Srbija
U Poljsku uskoro stiže hiljadu američkih vojnika

Ranije je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila da je Moskva obratila pažnju na činjenicu da su američki vojnici koji su nedavno pristigli u Poljsku i baltičke zemlje već uspeli da učestvuju u „istorijskim akcijama“ sa jasnom antiruskom orijentacijom.

„Radi se, konkretno, o memorijalnoj trci u znak sećanja na tzv. ’proklete vojnike‘, pripadnike poljskog antikomunističkog podzemlja koji su pucali u leđa vojnika Crvene armije, koji su oslobodili njihovu zemlju od fašizma. Iz iste serije je pešački ’pohod na Istok‘, prema Narvi, koji se završio demonstrativnim fotografisanjem estonskih i američkih vojnika ispred Ivangorodske tvrđave, koja se nalazi na našoj strani granice“, navodi se u izveštaju ruskog Ministarstva.

U saopštenju Ministarstva spoljnih poslova saopšteno je da ovakvi sporni događaji bacaju senku na istoriju zajedničke borbe SAD i SSSR-a protiv nacizma.

„Kopnene snage SAD u Evropi podržavaju skupove sećanja saveznika, to je deo radnog procesa. Poljska je naš saveznik“, saopštila je američka vojska.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala